Scroll Top

Ενδείξεις προβληματικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον

pexels-mikhail-nilov-7929418

Γράφει η Στέλλα Φουλούλη, Απόφοιτη Ψυχολογίας

Σήμερα, παρατηρείται εντόνως πως τα παιδιά καθίστανται ολοένα και περισσότερο απαιτητικά στις δημιουργηθείσες σχέσεις τους κι αυτό τους οδηγεί στην υιοθέτηση μίας αδίστακτης συμπεριφοράς, λόγω των προσδοκιών και απαιτήσεων τους από τους ανθρώπους. Έτσι, οι ανήλικοι στην καθημερινότητά τους και κατά κύριο λόγο στο σχολείο τους δύνανται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες κατά κόρον επηρεάζουν την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Ειδικότερα, τα εφτά προειδοποιητικά σημάδια που δυνητικά λειτουργούν ως ενδείξεις για να συνάγει ο γονέας εάν το παιδί του δυσκολεύεται να προσαρμοστεί  στο σχολικό περιβάλλον είτε εάν αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, είναι τα ακόλουθα:

  • Ακαδημαϊκή πτώση

Η ξαφνική ή συνεχής πτώση των βαθμών του παιδιού ή η δυσκολία ανταπόκρισης στις σχολικές εργασίες και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ομοίως, η ελάχιστη ή μηδαμινή συμμετοχή στην τάξη.

  • Συχνά παράπονα

Το παιδί παραπονιέται συχνά για την αδυναμία κατανόησης της εκπαιδευτικής ύλης. Έτσι, του δημιουργείται το συναίσθημα της έντονης πίεσης, το οποίο ακολούθως προκαλεί άγχος και αγωνία να ακολουθήσει τους ρυθμούς που οι συνομήλικοί του ακολουθούν. 

  • Αποφυγή σχολικών ασκήσεων στην οικία τους

Το παιδί αποφεύγει σθεναρά ή καθυστερεί επίτηδες να διαβάσει και να διενεργήσει τις ανατεθείσες εργασίες του.

  • Συναισθηματικές αλλαγές

Παρατηρούνται αλλαγές στη διάθεση του παιδιού, αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος, ανησυχία ακόμα και χαμηλή αυτοπεποίθηση.

  • Κοινωνική αποστροφή / απομόνωση

Μειωμένη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες ή κοινωνικοποίηση με φίλους και αντίστοιχη ενασχόληση με ατομικές ασχολίες περνώντας περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες όπως η τηλεόραση ή ο υπολογιστής.

  • Έλλειψη οργάνωσης

Το παιδί δυσκολεύεται να οργανώσει το διαθέσιμο χρόνο του, λησμονεί τις προγραμματισμένες δραστηριότητες του ή εργασίες, αντιμετωπίζει δυσκολία να προλάβει χρονικές προθεσμίες.

  • Σωματικά συμπτώματα

Συχνοί πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι ή άλλες σωματικές δυσφορίες χωρίς κάποια ξεκάθαρη ιατρική αιτία. Κοινώς παρατηρούνται ψυχοσωματικά σημάδια που προέρχονται από ψυχική ανησυχία.

Αν ο γονέας παρατηρήσει κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα κρίνεται απαραίτητο να τα αντιμετωπίσει άμεσα. Ως πρόταση επίλυσης αυτών είναι η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος με τα παιδιά του, έτσι ώστε να ανοιχθούν σε μια συζήτηση. Επίσης, η επικοινωνία με τους δασκάλους και εκπαιδευτικούς των παιδιών και το προσωπικό του σχολείου θα ήταν χρήσιμη, ώστε να εντοπιστεί η ρίζα του προβλήματος. Αν η κατάσταση παραμένει, τότε χρήζει άμεσης επίλυσης μέσω υποστήριξης από κάποιο ειδικό επιστήμονα ψυχικής υγείας, ο οποίος δύναται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές.