Scroll Top

Τι είναι o γυναικείος ανταγωνισμός και πως μπορείτε να τον αναγνωρίσετε

pexels-cottonbro-studio-6532099

Γράφει η Στέλλα Φουλούλη, απόφοιτη Ψυχολογίας

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει μελετηθεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κοινωνικό φαινόμενο, αυτό του «γυναικείου ανταγωνισμού». Το να είσαι γυναίκα στις μέρες μας ίσως και να απαιτεί να είσαι πολλά παραπάνω από αυτό που ήταν οι γυναίκες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ή ακόμα και στα μέσα του. Όπως γνωρίζουμε, εμφανίστηκαν και στην χώρα μας διάφορα γυναικεία κοινωνικά κινήματα, τα τελευταία χρόνια αργοπορημένα σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης, συνεπώς και οι αλλαγές που επέφερε ο ρόλος της γυναίκας άργησαν να καθιερωθούν με τον τρόπο που τις γνωρίζουμε σήμερα.

Η γυναίκα έχει πλέον μία ενεργή θέση και δράση στους χώρους εργασίας, που παλαιότερα ανήκαν αποκλειστικά στον ανδρικό πληθυσμό της κοινωνίας. Γυναίκες υποστήριξαν γυναίκες στα πρώτα τους βήματα, καθώς αν η ίδια η κοινότητα των γυναικών δεν προσέφερε αλληλοϋποστήριξη, ποιος θα ήταν σε θέση να το κάνει;

Ο εμφανής ανταγωνισμός που παρατηρείται στις μέρες μας σε κλάδους ακαδημαϊκούς, οικονομικούς, κοινωνικούς έχει οδηγήσει άνδρες και γυναίκες σε πιο ακραίες συμπεριφορές.

Εμείς ωστόσο θα επικεντρωθούμε στην παρουσία του «γυναικείου ανταγωνισμού».

Στην ουσία περιγράφουμε τη συνεχή παθητικο-επιθετική συμπεριφορά μίας γυναίκας εναντίον μίας άλλης, στα πλαίσια μίας εργασιακής αναζήτησης, διαπροσωπικής αλλά και κοινωνικής αποδοχής. Παρατηρείται πως οι γυναίκες για να καταφέρουν να κυριαρχήσουν σε έναν χώρο και να μην δείξουν την οποιαδήποτε αδυναμία τους, που αποτελεί χαρακτηριστικό κάποιας ανασφάλειας, έρχονται αντιμέτωπες με εκείνες τις υπόλοιπες γυναίκες που τις επισκιάζουν.

Οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντικείμενο του πόθου τους, όπως κάποιο χαρακτηριστικό εξωτερικής εμφάνισης, όπως το ντύσιμο, ο σωματότυπος, αλλά και πνευματικής εξέλιξης όπως η θέση εργασίας, η εκπαίδευση αλλά και η προσωπικότητα. Η γυναίκα που κατηγορεί την άλλη γυναίκα με τρόπο πολλές φορές προσβλητικό, επιδεικνύει μια επιθετική συμπεριφορά πιστεύοντας πως αν κάνει την «αντίπαλο» της να αισθανθεί άσχημα, έμμεσα θα λάβει την ικανοποίηση ότι «δεν είναι δα και τόσο καλή», « στην τελική δεν είναι και τόσο όμορφη/ έξυπνη/ ευγενική».

Η στάση αυτή λειτουργεί ως ένας μηχανισμός άμυνας κάλυψης των ανασφαλειών της γυναίκας που καταλήγει να ανταγωνίζεται κάποια άλλη, καθώς κατά βάθος έλκεται και ζηλεύει τα χαρακτηριστικά που έλκουν το αντίθετο φύλο.

Η συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης από τρίτους και κυρίως από το αντίθετο φύλο αποτελεί συνέπεια της κοινωνικής πίεσης που δέχονται στο σύνολό τους οι γυναίκες, καθώς έχουν πειστεί πως αν δεν αρέσουν στους άλλους δεν είναι οι ίδιες αρκετά καλές είτε σε επίπεδο επαγγελματικό ή σε συναισθηματικό και προσωπικό.     

Πώς όμως μπορείς να αναγνωρίσεις αυτό τον ανταγωνισμό;

  • Δέχεσαι επαναλαμβανόμενα μειονεκτικά σχόλια για τους στόχους ή τις προσπάθειές σου.
  • Δε λαμβάνεις την ενθάρρυνση που ευελπιστούσες να έχεις για τις προσπάθειες και τις δράσεις σου.
  • Όταν πετυχαίνεις σε κάτι, λαμβάνεις αδιαφορία ή αποδίδουν την επιτυχία σου στις τυχαίες συγκυρίες και όχι στην προσωπική σου δουλειά.
  • Αγωνίζονται να σε προσπεράσουν σε οτιδήποτε κάνεις και να καταφέρουν περισσότερα απ’ ότι εσύ.
  • Όταν συμβαίνουν χαρούμενα γεγονότα δεν τα μοιράζονται μαζί σου αλλά αντίθετα τα υπονομεύουν είτε απουσιάζουν από αυτά.
  • Αντιλαμβάνεσαι ότι αντιγράφουν πολλές φορές τις συμπεριφορές σου ή το ντύσιμο σου.
  • Επιδιώκουν να γνωρίζουν πράγματα για σένα, τους στόχους, τις επιθυμίες σου ωστόσο εσύ δεν γνωρίσεις τίποτα απ’ τη μεριά σου, καθώς δεν μοιράζονται εκείνες κάτι από τα παραπάνω.

Αν συνειδητοποιήσεις ότι κάτι από αυτά συμβαίνει σε εσένα, να γνωρίζεις ότι αποτελεί κομμάτι των σχέσεων που δημιουργούμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους και πως αν θεωρείς την παρουσία συγκεκριμένων ατόμων τοξική στη ζωή σου, αποφάσισε σταδιακά να ξεκόψεις και να κρατήσεις δίπλα σου ανθρώπους που πραγματικά θα σε επαινούν και θα επιθυμούν την προσωπική σου εξέλιξη και ευτυχία.

Πηγή:

https://www.epixeiro.gr/article/153255