Η ΑΦΟΡΜΗ – ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

16.07.2021. Η 26χρονη Γαρυφαλλιά Ψαρράκου ανασύρεται νεκρή από τη θάλασσα στη Φολέγανδρο. Ο σύντροφός της ομολογεί ότι εκείνος τη δολοφόνησε. Γυναικοκτονία! Άλλη μία που συμπληρώνει τη λίστα των περιστατικών συντροφικής βίας που σφραγίστηκαν με θάνατο. Η Γαρυφαλλιά είναι η φίλη μας, είναι η αδερφή μας, η κόρη μας, είναι εμείς. Έκανε το απόλυτα σύνηθες, ένα ταξίδι με τον επί ένα χρόνο σύντροφό της. Εκείνος, «επειδή χάλασε η φάση» και «εκείνη γκρίνιαζε», «έχασε τον έλεγχο». Δικαιολογίες που έδωσε ο ίδιος για την αποτρόπαια πράξη του και δε θα έπρεπε να ξεστομίζονται εν έτει 2021!
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η απόλυτη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι άντρες έχουν μεγαλώσει με τη νοοτροπία πως η δύναμη και η κυριαρχικότητα είναι χαρακτηριστικά του αρσενικού φύλου, ενώ αντίστοιχα η υποταγή και η παθητικότητα του γυναικείου. “Οι άντρες δεν κλαίνε”, “Μην κάνεις σαν κοριτσάκι” , “Αφού σε χτύπησε, χτύπα τον και εσύ”, “Άστον αυτόν, αφού τον ξέρεις, έτσι κάνουν οι άντρες”, “Μην ασχολείσαι, είναι δουλειά για άντρες”. Φράσεις που όλοι έχουμε ακούσει ή ακόμα και πει κάποια στιγμή στην ζωή μας χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το μήνυμα που κρύβεται πίσω. Φράσεις που οδηγούν πολλούς ανθρώπους να φέρονται με ανάλογο τρόπο. Έτσι αυτή η συμπεριφορά ποτίζει την ψυχή του ανθρώπου και καταλήγει να γίνεται κομμάτι της προσωπικότητάς του, χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει. Όταν πια παγειωθεί τόσο που δε μπορεί να αλλάξει οι συνέπειες είναι μοιραίες.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια κοινωνία που θα αναγνωρίζει και θα απορρίπτει τη βία σε όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, από όπου και αν προέρχεται. Μια κοινωνία στην οποία το να είσαι βίαιο άτομο δε θα σε εξυψώνει. Μία κοινωνία που θα εκπαιδεύει τα παιδιά της σε έννοιες όπως η αγάπη, η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση. Θα φροντίζει να τιμωρεί αλλά ταυτόχρονα να σωφρονίζει τους δράστες. Θα βοηθά τα θύματα να ανακάμψουν ψυχικά, σωματικά και κοινωνικά. Δε θα κλείνει τα μάτια. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ανθρώπους, με άλφα κεφαλαίο!