ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

Mανώλης Σφακιανάκης

Ιδρυτής του CSI Institute, της G.R.I.S.S., της GDPR Greece

Eιδικός Ερευνητής – Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων

Με αφορμή την υπόθεση της Γαρυφαλλιάς, ενός νέου κοριτσιού, που συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο, «γεννήθηκε» μια πρωτότυπη ιδέα, αυτή του «Γίνε Άνθρωπος».

Είναι ένα site με σκοπό την ενημέρωση και την επαγρύπνηση όλων των πολιτών, παρέχοντας την απαραίτητη στήριξη σε όσους την έχουν πραγματική ανάγκη.

Λέμε «ναι» σε ένα ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον και «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ότι καμία είδους βία δεν είναι αποδεκτή και θα πρέπει να είναι σε θέση να την αναγνωρίζει και να την αντιμετωπίζει κατάλληλα, έχοντας αξιόπιστους ανθρώπους δίπλα του.

Είναι μεγάλη η ευαισθητοποίησή μου στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας μία κόρη που μόλις ενηλικιώθηκε και γιατί θα μπορούσε οποιοδήποτε κορίτσι να είναι στη θέση της Γαρυφαλλιάς, πηγαίνοντας τις πρώτες του διακοπές με τον εκάστοτε φίλο της. Επομένως, κρίνεται εξαιρετικής σημασίας τόσο η ενημέρωση όσο και η πρόληψη κάθε μορφής βίας.

Κέλλυ Ιωάννου

Εμπνεύστρια της εκστρατείας Γίνε Άνθρωπος, Διευθύντρια του CSI Institute

Ιδρύτρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ηλεκτρονικού Τραύματος Traumahelp.gr, Yπ. Διδάκτωρ Εγκληματολογίας

Όταν η ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων δέχονται επίθεση, θεωρώ ότι ο καθένας από εμάς φέρει μια συγκεκριμένη ευθύνη.

Η παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης σε θύματα βίας και στις οικογένειές τους είναι ακόμα ελλιπής. Υπάρχει έλλειψη παρεχόμενης πληροφόρησης στα θύματα βίας σχετικά με τα δικαιώματά τους, όπως κι έλλειψη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κι υπηρεσιών. Μύθοι, παρανοήσεις κι έλλειψη γνώσης ειδικά σε σχέση με την οικογενειακή, την έμφυλη και την τεχνολογική βία υπάρχουν ακόμα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Με γνώμονα τα παραπάνω οραματίστηκα την υλοποίηση της εκστρατείας «gineanthopos.gr», γιατί στις μέρες μας βλέπω ανθρώπους αλλά δε βλέπω ανθρωπιά.

Το ψυχικό τραύμα το οποίο βαρύνει τους αποδέκτες της βίας είναι καιρός να αναδειχθεί σε σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Δεν πρόκειται για τον μόνο παράγοντα όμως που διεγείρει το επιστημονικό ενδιαφέρον. Είναι εξίσου σημαντικό να δούμε σε τι βαθμό εμφανίζονται τα φαινόμενα βίας, πως τα βιώνουν οι άνθρωποι καθώς και κατά πόσο η εκπαίδευση γύρω από αυτά μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμησή της. Άλλωστε η επιστήμη είναι ένα όπλο που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αξιοποιηθεί υπέρ του.

Γρηγόρης Μπουγάς

Διευθυντής Τεχνολογίας του CSI Institute

Εμπειρογνώμονας, Ειδικός Διαχειριστής Πληροφορικής – Ιδρυτής και Επικεφαλής της Prootos.com

Εάν μπορούμε μέσα από την Πληροφορική και τη Τεχνολογία, με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη περιεχομένου μιας ιστοσελίδας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, τότε ας το κάνουμε. Η δημιουργία του site για την εκστρατεία «Γίνε Άνθρωπος» ήταν μια πρόκληση αλλά και μια ιδιαίτερη εμπειρία για εμένα. Παρατηρώντας με λύπη αλλά και με θυμό την ραγδαία ανάπτυξη της βίας στην χώρα μας και με την ευθύνη που έχω ως γονιός σε αυτή την κοινωνία, ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για να προσφέρω ενεργά στην καταπολέμηση κάθε μορφής βίας. Και αν τώρα τελικά είσαι εδώ και έχεις κάνει το κλικ στο url, ο σκοπός επιτεύχθηκε και ένα καλύτερο αύριο χωρίς βία είναι τώρα πιο πιθανό να το εξασφαλίσουμε όλοι μαζί!

Τζίνα Λαγκαδινού

Μεταπτυχιακή Απόφοιτος Εγκληματολογίας – Επιστημονικός Συνεργάτης του CSI Institute

Ονομάζομαι Τζίνα Λαγκαδινού, είμαι μεταπτυχιακή απόφοιτη Εγκληματολογίας από το πανεπιστήμιο του Βελγίου KU Leuven, με ειδικότητα στο σεξουαλικό έγκλημα και τις εκφάνσεις του στον κυβερνοχώρο. Ο λόγος που αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτήν την εκστρατεία είναι τα αλλεπάλληλα περιστατικά έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες που κατακλύζουν εδώ και χρόνια την κοινωνία μας, χωρίς να υπάρχει κάποια άμεση και στοχευμένη απάντηση. Η πρωτοβουλία αυτή του CSI Institute ευελπιστεί στην αλλαγή αυτού του τοπίου, στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού, καθώς κανένα είδος βίας, είτε στην πραγματική είτε στην διαδικτυακή μας ζωή, δεν αποτελεί πλέον μια ανεκτή ή επιτρεπτή πραγματικότητα.

Πωλίνα Ζέρβα

Ψυχολόγος – Επιστημονικός Συνεργάτης του CSI Institute

Ονομάζομαι Πωλίνα Ζέρβα και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είμαι μέλος της ομάδας του CSI Institute, όπου συμμετέχω με τη συγγραφή άρθρων, στη γραμμή υποστήριξης καθώς και σε εκπαιδευτικές δράσεις και σεμινάρια. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει κοινωνοί φρικτών γυναικοκτονιών που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Θύματα ενδοοικογενειακής, σωματικής, ψυχολογικής βίας που αποφάσισαν επιτέλους να σπάσουν τη σιωπή τους ώστε να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της κακοποίησης που υφίστανται. Ακούμε πολλούς να λένε «Μιλήστε», «Γιατί δε μιλούσαν νωρίτερα;». Πού μπορούσαν όμως να απευθυνθούν οι γυναίκες αυτές ώστε να λάβουν την κατάλληλη ενημέρωση, παρακίνηση, υποστήριξη και καθοδήγηση; Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει η εκστρατεία “Γίνε Άνθρωπος”. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη! Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, παρακινούμε τα άτομα να μιλήσουν, να μάθουν τα δικαιώματά τους και να εξαλείψουν το φόβο που τους κυριεύει. Η μία γυναίκα να δίνει δύναμη στην άλλη και όλες μαζί ενωμένες να καταφέρουν να πετύχουν την αλλαγή στην καταπολέμηση κάθε μορφής βίας. Γιατί στη θέση αυτή θα μπορούσαμε να είμαστε όλες. Εγώ, εσύ, η κόρη σου, η αδερφή σου, η μητέρα σου. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι συγκυριακά ή προς το παρόν δεν μας αφορά. Η αρχή έγινε! Και τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κατάματα το φαινόμενο αυτό.