Γράφει η Κωνσταντίνα Πιπέρη, Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Ο χώρος εργασίας αποτελεί ένα μέρος, όπου οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε και περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας εκεί. Ωστόσο, ένας χώρος που προσφέρει στο άτομο την οικονομική ασφάλεια που χρειάζεται, δεν είναι πάντα ασφαλής. Η παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι ένα άκρως σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει πολλούς εργαζόμενους παγκοσμίως.
Η παρενόχληση στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει ποικίλες συνέπειες, σωματικές, ψυχολογικές και οικονομικές. Μπορεί ακόμη να συμβάλλει στην ελάττωση της παραγωγικότητας του ατόμου, καθώς και τη γενικότερη ευχαρίστηση του σχετικά με το χώρο εργασίας του. Δυστυχώς όμως, είναι ένα πρόβλημα και ένας κίνδυνος που συχνά δεν καταγγέλλεται.
Η βία στο χώρο εργασίας αναγνωρίζεται ως όποια πράξη ή απειλή σωματικής βίας, παρενόχλησης, εκφοβισμού ή άλλης απειλητικής συμπεριφοράς που γίνεται αντιληπτή στο χώρο εργασίας. Οι μορφές που μπορεί να λάβει ποικίλουν, απο απειλές και λεκτική βία σε σωματική κακοποίηση ακόμα και ανθρωποκτονία.
Παγκοσμίως, το 17.9% των εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών, έχουν δηλώσει πως κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας έχουν βιώσει ψυχολογική βία και παρενόχληση στην εργασία τους, ενώ το 8.5% έχει βιώσει σωματική βία και παρενόχληση με τους περισσότερους απο αυτούς να είναι άνδρες. Το 6.3 % ανέφερε πως έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, με το γυναικείο πληθυσμό να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος.
Είναι τρομακτικό να συνειδητοποιήσει κανείς πως το 44% των εργαζόμενων έχει υποστεί παρενόχληση στην εργασία του, έστω μια φορά, ενώ μόνο το 1% των θυμάτων σεξουαλικής βίας έχει αντιμετωπίσει τον θύτη- δράστη. Αν αναλογιστεί κανείς τις μορφές της, ίσως φέρει στο μυαλό του και γεγονότα που ο ίδιος έχει παρατηρήσει να συμβαίνουν ή ακόμα και γεγονότα που ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει.
Η παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι μια κατάσταση που όταν υποπέσει στην αντίληψη του ατόμου το φέρνει σε αμηχανία και πανικό τις περισσότερες φορές. Ο φόβος και η σκέψη για το πως πρέπει να αντιδράσει το άτομο και αν οφείλει να το αναφέρει ή όχι, καθώς και η ανασφάλεια για το αν αυτό που συνέβη θεωρείται πράγματι παρενόχληση ή το άτομο είναι υπερβολικό, βασανίζει τα θύματα. Στη πραγματικότητα αυτό που παρατηρείται είναι η ενοχή του θύματος, ο φόβος μήπως έφταιξε κάπου ή ακόμα και η προσπάθεια εκλογίκευσης με σκέψεις που δίνουν ελαφρυντικά στο γεγονός. Όμως τι συμβαίνει στη πραγματικότητα;
Ανάμεσα στις μορφές της κακοποίησης είναι οι εξής: Στη σωματική κακοποίηση, εντάσσεται κάποιο ανεπιθύμητο άγγιγμα, ανεπιθύμητη σωματική επαφή και ασπασμός, σωματική κακοποίηση κλπ. Στη λεκτική, εντάσσεται ο εκφοβισμός, οι απειλές, οι εχθρικές συμπεριφορές προς το άτομο και αδιάκριτες και προσβλητικές ερωτήσεις που αφορούν τη προσωπική του ζωή. Η μη λεκτική βία νοείται ως άσεμνες χειρονομίες, επίδειξη ανάρμοστου οπτικού υλικού σεξουαλικού περιεχομένου κλπ. Η σεξουαλική βία και παρενόχληση αντιστοίχως μπορεί να γίνει αντιληπτή από ανεπιθύμητες ερωτικές και ανήθικες προτάσεις, σεξουαλικά αστεία, προσβλητικά σχόλια για το ντύσιμο συναδέλφου, απειλές λόγω μη ανταπόκρισης κλπ.
Από τον Ιούνιο του 2021 στην Ελλάδα, βάση του νόμου 4808 «απαγορεύτηκε ρητά κάθε μορφή κακοποίησης και βίας στο χώρο εργασίας είτε συμβαίνει εντός του χώρου είτε συνδέεται με αυτόν, αναγνωρίστηκε επίσης ότι η συμπεριφορές βίας και παρενόχλησης μπορούν να συμβούν στο χώρο εργασίας ή στις μετακινήσεις από και προς αυτόν, δεσμεύτηκαν με αυτό το τρόπο οι επιχειρήσεις να δίνουν έμφαση στη ευθύνη του εργοδότη για να μεριμνεί για την ασφάλεια των εργαζομένων κλπ.»
Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας για όλους. Οι εργοδότες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοί τους δεν υφίστανται καμία μορφή παρενόχλησης και να λαμβάνουν σοβαρά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.
Είναι σημαντικό να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι σχετικά με τα δικαιώματά τους και να αναγνωρίζουν τα σημάδια της παρενόχλησης, ώστε να μπορούν να αναφέρουν τυχόν περιστατικά. Η υποστήριξη και η προστασία των θυμάτων είναι απαραίτητες, καθώς κανείς δεν πρέπει να νιώθει ότι παραμένει μόνος ή αβοήθητος σε μια τέτοια κατάσταση.
Επιπλέον, οι νόμοι και οι κανονισμοί πρέπει να ενισχυθούν και να εφαρμόζονται αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλιστεί η τιμωρία των δραστών και η πρόληψη μελλοντικών περιστατικών. Η ανοιχτή συζήτηση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η σιωπή ενδυναμώνει τον κύκλο της παρενόχλησης.
Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η παρενόχληση στον χώρο εργασίας δεν είναι αποδεκτή ούτε ανεκτή! Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας, όπου ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια είναι η κυρίαρχη αρχή. Μόνο με την ενεργή στήριξη και δράση μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο εργασίας ασφαλή, δίκαιο και επαγγελματικό για όλους.
Πηγές :
https://gitnux.org/harassment-in-the-workplace-statistics/
https://osha.europa.eu/en/publications/factsheet-23-bullying-work
https://elinyae.gr/ethniki-nomothesia/n-48082021-fek-101a-1962021
Latest posts by Volunteer Team (see all)
- «Αγκαλιάζοντας» τον Νάρκισσο | Πώς να Αναγνωρίσετε και να Αντιμετωπίσετε την Τοξική Σχέση - 01/11/2024
- Ακραίες Επιθυμίες και Χαμένες Ταυτότητες | Μια Βουτιά στις Σχέσεις του Last Tango in Paris - 25/10/2024
- Ανάγκη για Αποδοχή και το Σύνδρομο του Καλού Παιδιού | Τεχνικές Διαχείρισης και Απελευθέρωσης - 21/10/2024