Scroll Top

Μπορεί η κακοποίηση των ζώων να προμηνύει την κακοποίηση των ανθρώπων;

pexels-cats-coming-1359292

Γράφει η Σοφία Λύκου, φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Η κακοποίηση των ζώων και η ανθρώπινη κακοποίηση είναι δύο αλληλένδετα ζητήματα που έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της. Ενώ η άμεση βλάβη που προκαλείται στα ζώα είναι από μόνη της οδυνηρή, η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο ότι υπάρχει μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και των επακόλουθων πράξεων βίας κατά των ανθρώπων. Δυστυχώς, τα περιστατικά αυτά αυξάνονται συνεχώς και η ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό κακοποιήσεων κατά των ζώων και των ανθρώπων ανησυχεί και τις αρχές, αλλά και τους ψυχολόγους που μελετούν αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ένας άνθρωπος που κακοποιεί ένα ζώο, αργά ή γρήγορα θα κακοποιήσει και έναν άνθρωπο.

Η κακοποίηση ζώων συνδέεται συνήθως με την έλλειψη ενσυναίσθησης και συμπόνιας προς τα ζωντανά όντα. Όταν κάποιος επιδεικνύει σκληρότητα προς τα ζώα, υποδηλώνει θεμελιώδη αδιαφορία για τα βάσανα και την ευημερία των άλλων. Αυτό το έλλειμμα ενσυναίσθησης μπορεί να επεκταθεί στις διαπροσωπικές σχέσεις, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούμε σε καταχρηστική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους. Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας είναι ζωτικής σημασίας για το σπάσιμο του κύκλου της βίας και την προώθηση υγιέστερων σχέσεων μεταξύ ατόμων και ζώων.

Η εμπλοκή σε πράξεις κακοποίησης ζώων μπορεί να απευαισθητοποιήσει τα άτομα στη βία και την ταλαιπωρία. Η εξέλιξη από την κακοποίηση ζώων στην ανθρώπινη κακοποίηση συμβαίνει συχνά σε ένα ευρύτερο φάσμα βίας, όπου οι αρχικές πράξεις μπορεί να αφορούν ζώα, αλλά σταδιακά κλιμακώνονται και περιλαμβάνουν ανθρώπινα θύματα. Αυτή η διαδικασία απευαισθητοποίησης μπορεί να ομαλοποιήσει τη βία, καθιστώντας ευκολότερο για τους δράστες να βλάψουν τόσο τα ζώα, όσο και τους ανθρώπους, χωρίς τύψεις ή αναστολή. Η αναγνώριση και η παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων κρίνεται απαραίτητη, για την πρόληψη της κλιμάκωσης της βίας.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη σύνδεση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της ανθρώπινης κακοποίησης. Τα άτομα που επιδίδονται και στις δύο μορφές κακοποίησης συχνά εμφανίζουν χαρακτηριστικά, όπως παρορμητικότητα, έλλειψη αυτοελέγχου και τάση για επιθετικότητα. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με ιστορικό κακοποίησης ζώων, συμβάλλουν σε αυξημένη πιθανότητα διάπραξης βίας κατά των ανθρώπων. Η αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων ψυχολογικών παραγόντων μέσω θεραπείας και υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των περιστατικών βίας και να προωθήσει υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Η σχέση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της ανθρώπινης κακοποίησης διαιωνίζεται περαιτέρω από τον κύκλο της βίας. Πολλά άτομα που κακοποιούν ζώα έχουν πέσει συχνά τα ίδια θύματα κακοποίησης, δημιουργώντας έναν κύκλο που συνεχίζεται από τη μια γενιά στην άλλη. Το να έχουν δεi ή να έχουν ασκήσει βία απέναντι στα ζώα μπορεί να απευαισθητοποιήσει τα άτομα στη σκληρότητα και να ομαλοποιήσει την καταχρηστική συμπεριφορά, αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνουν κακοποιοί στο μέλλον. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υπεύθυνης ιδιοκτησίας και της καλής μεταχείρισης των ζώων σχετικά με τη σωστή φροντίδα, τον χειρισμό και μεταχείριση των ζώων. Με την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ζώων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να εμπλακούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντί τους.

Η αναγνώριση της σχέσης μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της ανθρώπινης κακοποίησης σαν πρώτο βήμα ενισχύει  την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης. Η έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων μπορεί να βοηθήσει να εξαλειφθεί η  βία σε μεγάλο βαθμό, προτού κλιμακωθεί και βλάψει τον άνθρωπο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προωθούν την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και την υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της συχνότητας κακοποίησης ζώων και ανθρώπων. Αντιμετωπίζοντας την κακοποίηση ζώων και καλλιεργώντας μια κουλτούρα ενσυναίσθησης και σεβασμού για όλα τα έμβια όντα, μπορούμε να εργαστούμε προς μια κοινωνία που απορρίπτει τη βία σε όλες τις μορφές της.

 

 

Πηγές :

https://clcjbooks.rutgers.edu/books/animal-cruelty-antisocial-behaviour-and-aggression/

https://books.google.gr/books?hl=el&lr=&id=kDWEITOrHxwC&oi=fnd&pg=PT4&dq=Flynn,+C.+P.+(2015).+Understanding+animal+abuse:+A+sociological+analysis.+Rowman+%26+Littlefield.&ots=a1ke5Tddtu&sig=z07tiZrnnpVvCLt96eXWQM60SqM&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false