Scroll Top

Πάρε τη ζωή στα χέρια σου και ανάλαβε δράση!

social

Γράφει η Δήμητρα Χαρτοφύλη

Είναι πλέον ευρέως γνωστοποιημένο πως τα περιστατικά βίας παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα. Ολοένα και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας συνταράσσοντας τους πολίτες. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα περιστατικά βίας διχάζουν την κοινή γνώμη ως προς το τι έπρεπε να κάνει το θύμα και πότε.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, δεν εκλείπουν και οι απόψεις που κατηγορούν το ίδιο το θύμα για αυτό που συνέβη. Παρόλο που γίνονται συντονισμένες προσπάθειες και εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη βία, προκειμένου να εξαλειφθεί, το δριμύ κατηγορώ ορισμένων απέναντι στα θύματα εξακολουθεί να υπάρχει. 

Ελάχιστες είναι οι εμπεριστατωμένες γνώσεις που έχουμε σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ένα θύμα βίας. Συνήθως, το γεγονός εξετάζεται από διαφορετικό πρίσμα, εκείνο που ασχολείται με τον δράστη, με το τι μπορεί να προηγήθηκε του περιστατικού και εν τέλει με το κίνητρο. Σχεδόν κανείς όμως, δεν αναφέρεται στα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν έπειτα από ένα αποτρόπαιο περιστατικό βίας.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει πέσει θύμα βίας, οποιασδήποτε μορφής;

Πρωτίστως, σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, σε περίπτωση σωματικής βίας, το θύμα μπορεί να απευθυνθεί στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλει το περιστατικό. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλει μήνυση κατά του δράστη, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη ή να ζητήσει να του γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις.

Έπειτα από την καταγγελία, στην περίπτωση σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, είναι σημαντικό το θύμα να προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις, έτσι ώστε να υπάρχουν οι ακλόνητες αποδείξεις που θα επισφραγίσουν το γεγονός. Ο μόνος που μπορεί να διεξάγει τις εξετάσεις αυτές είναι ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ιατροδικαστής και κανένας άλλος ιατρός, καθώς στην δεύτερη περίπτωση δεν θεωρούνται άκρως πιστοποιημένες και είναι δυνατό να διαψευσθούν.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητο να αναφερθούν λεπτομερώς τα αληθή γεγονότα, χωρίς ενδοιασμό. Είναι απολύτως λογικό και κατανοητό, κάποιος που υπέστη οποιαδήποτε βία να κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο, ενοχή ή ντροπή και να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί το συμβάν.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν πολλές γραμμές υποστήριξης θυμάτων βίας, οι οποίες λειτουργούν σε καθημερινή βάση, όλο το 24ωρο και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής, ενώ στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, προσφέρουν δομές φιλοξενίας για τα θύματα.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και η εκστρατεία “Γίνε Άνθρωπος”, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση κάθε είδους βίας. Εάν έχεις βρεθεί στη θέση του θύματος, είτε εσύ, είτε κάποιος που γνωρίζεις και θες να μιλήσεις για το γεγονός, μπορείς να απευθυνθείς ανώνυμα στο 215 215 1011 ή στο info@gineanthropos.gr, επικοινωνώντας με την επιστημονική ομάδα του CSI Institute.

Δεν είναι ποτέ αργά να μιλήσεις, δεν είσαι μόνος/η, τόλμησε το!

Πηγές: kethi.gr,

loukadounoslawfirm.gr