Γράφει η Κωνσταντίνα Πιπέρη, απόφοιτη Ψυχολογίας
«Μην κλαις, οι άντρες είναι δυνατοί», «Πρέπει να είσαι σκληρός και να μη δείχνεις ευαισθησίες», «Δεν κάνουν έτσι οι άντρες!». Εκφράσεις γνώριμες, τις οποίες ακούμε από νεαρή ηλικία, ωστόσο αρκετά προβληματικές. Οι άντρες μεγαλώνοντας μαθαίνουν πως ο ρόλος που τους έχει ανατεθεί είναι αυτός του προστάτη και του δυνατού, ώστε να μη πέσουν ποτέ θύματα βιασμού. Η αναγνώριση ότι ο αντρικός βιασμός είναι κάτι που πράγματι συμβαίνει, θα μας βοηθήσει να αφήσουμε πίσω μας το στίγμα και το τρόπο που απεικονίζεται στη κοινωνία και την τηλεόραση.
Τα στερεότυπα και οι παρερμηνείες γύρω από τους άνδρες που έχουν υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης επικρατούν στα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας συχνά περαιτέρω βλάβη σε όσους έχουν βιώσει τέτοιο τραύμα. Αυτά τα στερεότυπα μπορεί να περιλαμβάνουν την πεποίθηση ότι οι άνδρες δεν μπορούν να είναι θύματα, ότι θα έπρεπε να ήταν σε θέση να πολεμήσουν τον επιτιθέμενο τους ή ότι η εμπειρία τους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο αυτή μιας γυναίκας. Επιπλέον, τα μέσα ενημέρωσης συνηθίζουν να υποβαθμίζουν τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης στους άνδρες, ενισχύοντας την επιβλαβή αντίληψη ότι πρέπει απλώς να «σκληρύνουν» και να προχωρήσουν χωρίς να αναζητήσουν υποστήριξη ή πόρους.
Η έλλειψη εκπροσώπησης των ανδρών θυμάτων στα μέσα ενημέρωσης είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συμβάλλει στην περιθωριοποίηση των ανδρών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Αυτή η απουσία εκπροσώπησης μπορεί να δυσκολέψει τα θύματα να βρουν σχετικές ιστορίες, καθώς και να διαιωνίσει τον μύθο ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες. Επιπλέον, η έλλειψη εκπροσώπησης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την κοινωνία να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Η τάση των μέσων ενημέρωσης να επιδίδονται σε εντυπωσιασμούς και να κατηγορούν τα θύματα όταν αναφέρονται σε άνδρες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα. Το εντυπωσιακό ρεπορτάζ εστιάζει συχνά σε τεράστιες λεπτομέρειες ή δίνει έμφαση στη «σοκαριστική» φύση της ανδρικής θυματοποίησης, αντί να παρέχει ακριβή, ευαίσθητη και με σεβασμό κάλυψη. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να στιγματίσει περαιτέρω τα ανδρικά θύματα, καθιστώντας τους ακόμη πιο δύσκολο να αναζητήσουν βοήθεια και να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
Οι απεικονίσεις των μέσων ενημέρωσης τείνουν να επικεντρώνονται στις τραυματικές εμπειρίες που υπέστησαν τα θύματα, ιδιαίτερα εκείνα που κακοποιήθηκαν από στενά μέλη της οικογένειας. Αυτή η έμφαση στη φρικτή φύση της κακοποίησης μπορεί να οδηγήσει τους άνδρες να αισθάνονται αυξημένο αίσθημα ντροπής και ενοχής για τις εμπειρίες τους. Επιπλέον, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζουν συχνά περιπτώσεις κακοποίησης που διαπράττονται από άνδρες σε βάρος γυναικών και παιδιών, διαιωνίζοντας το στερεότυπο ότι οι άνδρες θύματα είναι σπάνιο ή ασυνήθιστο φαινόμενο. Αυτό μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω σε αισθήματα απομόνωσης και αυτοκατηγορίας μεταξύ των ανδρών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
Η ευαισθητοποίηση και το σπάσιμο της σιωπής σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση των ανδρών είναι μια άλλη ουσιαστική πτυχή της ενθάρρυνσης της θετικής αλλαγής στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να διαπραχθεί από άνδρες, γυναίκες, έφηβους, αγόρια ή κορίτσια και παιδιά και έφηβοι μπορεί να γίνουν θύματα. Ρίχνοντας φως σε αυτά τα γεγονότα, τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει η σιωπή γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση των ανδρών και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με το θέμα.
Η αυξημένη ενσυναίσθσηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του προβλήματος και να ενθαρρύνει περισσότερους επιζώντες να εμφανιστούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Το να ρίξουμε φως στη μελλοντική βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση που αντιμετωπίζουν συχνά οι άνδρες θύματα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της βαθύτερης κατανόησης του ζητήματος. Ας μη ξεχνάμε ότι ο βιασμός δεν έχει γένος.
Πηγές:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2018-0101_EL.html
Latest posts by Volunteer Team (see all)
- «Αγκαλιάζοντας» τον Νάρκισσο | Πώς να Αναγνωρίσετε και να Αντιμετωπίσετε την Τοξική Σχέση - 01/11/2024
- Ακραίες Επιθυμίες και Χαμένες Ταυτότητες | Μια Βουτιά στις Σχέσεις του Last Tango in Paris - 25/10/2024
- Ανάγκη για Αποδοχή και το Σύνδρομο του Καλού Παιδιού | Τεχνικές Διαχείρισης και Απελευθέρωσης - 21/10/2024