Γράφει η Κωνσταντίνα Πιπέρη, απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής
Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο σχετίζεται με εύρος επιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιού νοείται ως «Η εμπλοκή ενός παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν κατανοεί πλήρως και δεν είναι σε θέση να δώσει ενημερωμένη συναίνεση, ή για την οποία το παιδί δεν είναι αναπτυξιακά προετοιμασμένο, ή που παραβιάζει τους νόμους».
Σύμφωνα με ψήφισμα του ΠΟΥ το 2022, σε παγκόσμια κλίμακα, το 25-50% των παιδιών έχει πέσει θύμα σωματικής κακοποίησης, ενώ τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης βρίσκονταν στο 5-10%. Στην Ελλάδα φαίνεται πως 1 στα 5 παιδιά μέχρι την ηλικία των 18, θα βιώσει τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας. Το ποσοστό ωστόσο, ανεβαίνει αρκετά όταν γίνεται αναφορά στους θύτες, οι οποίοι στο 90% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης είναι πρόσωπα εμπιστοσύνης του παιδιού.
Όλοι έχουμε αντικρίσει ειδήσεις με τίτλους αναφορικά με φυλάκιση ή σύλληψη θυτών- παιδόφιλων που είχαν εμπλακεί σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ωστόσο, είναι καθοριστικής σημασίας προτού αναλυθούν οι επιπτώσεις που παρατηρούνται στα παιδιά- θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης, να γίνει μία νύξη για τις συμπεριφορές των παιδιών που μαρτυρούν τη σεξουαλική κακοποίηση.
Τα παιδιά είναι πιθανό να εκφράσουν μια πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που μπορούν να μαρτυρούν ότι έχουν υποστεί μια τραυματική εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης. Η ηλικία των παιδιών και το αναπτυξιακό τους στάδιο, είναι αυτοί οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τον τρόπο εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Στα σωματικά συμπτώματα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Ασφάλειας του Παιδιού της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, περιλαμβάνονται τα εξής: ημικρανίες, πόνοι στο στομάχι, ακούσια ούρηση, αλλαγές στην όρεξη για τροφή ή και απώλεια βάρους, εφιάλτες και διαταραχές ύπνου, σημάδια- μελανιές σε απαλά σημεία του σώματος, όπως οι μηροί, αλλαγές στη περιοχή των γενετικών οργάνων, όπως κοκκίνισμα ή πρήξιμο και αίσθηση πόνου ή καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης.
Καθώς τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να δυσκολεύονται στην διαχείριση των συναισθημάτων του τραύματος που έχουν υποστεί, πρέπει να δίνεται προσοχή και σε αλλαγές στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους. Οι αλλαγές των συναισθημάτων, όπως εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών, αυτοτραυματισμός, αδιαφορία για τη προσωπική του υγιεινή, υπερβολική ανάγκη να ικανοποιούν τους άλλους γύρω του, εκρήξεις θυμού, φόβος και αποφυγή συγκεκριμένων χώρων και ανθρώπων, αποτελούν κάποια από τα πιο βασικά σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης.
Μακροχρόνιες έρευνες και αναλύσεις του φαινομένου, τονίζουν την ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τη συσχέτιση ανάμεσα στη σεξουαλική κακοποίηση και των μακροχρόνιων επιπτώσεων που επιφέρει στα θύματα. Από τα αποτελέσματα έχει φανεί πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις περιλαμβάνουν ριψοκίνδυνη σεξουαλική δραστηριότητα, προβλήματα με την εικόνα του σώματος, εμφάνιση κατάθλιψης ή ακόμα και διατροφικές διαταραχές.
Τα παιδιά πολύ συχνά τείνουν να μην συζητούν αυτό το φρικτό «μυστικό» και προτιμούν να υποφέρουν στην «σιωπή». Ωστόσο, η σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών συχνά προκαλεί έντονα συναισθήματα να έρχονται στην επιφάνεια όπως φόβος, ντροπή, ενοχή, προδοσία, κατάθλιψη και απελπισία. Τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν την αντίληψη πως είναι διαφορετικά, «βρώμικα» και «κατεστραμμένα», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το 2022 τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά των ανηλίκων βρίσκονταν σε 86, ενώ το 8μηνο του 2023 ο αριθμός βρισκόταν σε 54. Δυστυχώς όμως, ενώ οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης είναι καταγεγραμμένες, τα περισσότερα περιστατικά δεν φτάνουν στις αρχές. Ο φόβος, η ντροπή και η ενοχή επηρεάζουν την προτροπή των θυμάτων να απευθυνθούν στις αρχές.
Όμως ,η καταπάτηση της εμπιστοσύνης του παιδιού προς την ίδια του την οικογένεια έχει, όπως αναφέρθηκε, επώδυνες συνέπειες. Την αθωότητα ενός παιδιού οφείλουμε σαν κοινωνία να την προστατεύουμε και να μην αφήνουμε τις καταστάσεις πίσω από τις «κλειστές πόρτες».
Πηγές:
https://bravehearts.org.au/about-child-sexual-abuse/what-are-the-signs-of-child-sexual-abuse/
Latest posts by Volunteer Team (see all)
- Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα | Πως να Απελευθερωθείτε από τις Αθέατες Επιρροές του - 17/01/2025
- Η Διαμαρτυρία της Φοιτήτριας από το Ιράν - 14/01/2025
- Κατανοώντας τις Σχέσεις Τραύματος - 09/01/2025