Scroll Top

Σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ συντρόφων | Ένα πρόβλημα που παραβλέπεται συχνά

Unhappy lonely depressive woman is sitting alone in a room

Γράφει η Σάρα Τσιάπι, φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Η σεξουαλική βία αποτελεί ένα συχνό και ίσως το πιο μείζων κοινωνικό πρόβλημα στις μέρες μας. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε Έλληνες πολίτες το 2021, το 65% των γυναικών δήλωσε ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης(PROPATA, 2021). Όμως μια πτυχή της σεξουαλικής κακοποίησης η οποία δεν έχει λάβει την αρμόζουσα προσοχή είναι η σεξουαλική βία μεταξύ συντρόφων.

Η σεξουαλική βία μεταξύ συντρόφων θεωρείται ακόμη θέμα ταμπού στην χώρα μας, καθώς πολλοί αρνούνται ή αδυνατούν να κατανοήσουν τον βιασμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που ήδη έχει επιλέξει να είναι μαζί, την ίδια στιγμή που ο βιασμός σε γενικότερο πλαίσιο είναι το έγκλημα που καταγγέλλεται πιο δύσκολα από όλα. Πριν εντρυφήσουμε στο φαινόμενο αυτό όμως, ας δούμε λίγο καλύτερα την έννοια της συναίνεσης, ακόμα και στα πλαίσια μιας ερωτικής σχέσης μεταξύ συντρόφων.

Τι σημαίνει “‘όχι”, άρα έλλειψη συναίνεσης.

  • “Είμαι κουρασμένη”, σημαίνει όχι.
  • “Δεν έχω όρεξη”, σημαίνει όχι.
  • “Όχι τώρα”, σημαίνει όχι
  • “Δεν είμαι σίγουρη”, σημαίνει όχι
  • “Άλλαξα γνώμη”, σημαίνει όχι.
  • “Δεν μου αρέσει αυτό που κάνουμε”, σημαίνει όχι.

Το γεγονός ότι δύο άνθρωποι έχουν αποφασίσει να είναι σε σχέση ή έχουν παντρευτεί δεν αναιρεί αυτόματα την έννοια της συναίνεσης, σε περίπτωση που ο ένας επιθυμεί μια ερωτική συνεύρεση και ο άλλος όχι. Η σεξουαλική κακοποίηση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αποτελεί εξίσου αξιόποινη πράξη, όσο και μεταξύ αγνώστων.

Τα άτομα που βιώνουν τη συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι επιθυμίες τους είναι εξίσου σημαντικές και πως, στα πλαίσια μιας σχέσης δεν είναι υποχρεωμένα να ενδώσουν σε καμία ερωτική πράξη χωρίς την θέληση τους για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του συντρόφου τους.

Όμως, η σεξουαλική κακοποίηση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, πολύ σπάνια αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό κακοποίησης. Συνήθως συμβαίνει παράλληλα με άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές όπως η σωματική ή η ψυχολογική κακοποίηση. Για παράδειγμα, η πλειονότητα των γυναικών που έχουν κακοποιηθεί σωματικά από έναν σύντροφο, έχουν κακοποιηθεί και σεξουαλικά από τον ίδιο άνθρωπο. Η σεξουαλική συμπεριφορά από τον σύντροφο, συνήθως ξεκινάει μέσω έντονου ελέγχου και ζήλιας, τα οποία μπορούν να κλιμακωθούν σε περαιτέρω ψυχολογική, λεκτική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

Τα προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης περιλαμβάνουν:

  • Προσπάθειες αποκοπής του θύματος από φίλους και οικογένεια
  • Πλήρη έλεγχο των οικονομικών
  • Προσπάθεια εμπόδισης του θύματος από την προσωπική λήψη αποφάσεων
  • Λεκτική κακοποίηση, με φράσεις όπως “δεν αξίζεις τίποτα”, “κανένας δεν σε αγαπάει” ή “κανείς δεν θα το αγαπήσει ποτέ πέρα από εμένα”
  • Πλήρη έλεγχος των social media και ελεγχόμενη ή και καμία πρόσβαση σε μέσα επικοινωνίας
  • Υπερβολική αναστάτωση του θύτη ή έντονη ζήλεια σε περίπτωση που το θύμα περνάει χρόνο μακριά του

Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν αποτελεί ένδειξη αγάπης, πάθους ή έρωτα, αλλά μόνο την αρχή κακοποιητικών συμπεριφορών, που τις περισσότερες φορές γίνεται δύσκολα αντιληπτή. Άλλωστε ένα από τα πιο “ύπουλα” σημάδια της κακοποίησης είναι η δυσκολία ενός ανθρώπου να παραδεχτεί στον εαυτό του ότι αυτό που υπομένει δεν είναι φυσιολογικό και σίγουρα δεν είναι αγάπη.

Γιατί πρέπει να ζητήσω βοήθεια 

Εάν έχετε βιώσει σεξουαλική κακοποίηση από τον σύντροφο σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το μοιραστείτε και να ζητήσετε βοήθεια, για πολλούς λόγους.

  1. Μπορεί να ανησυχείτε για την ασφάλεια σας ή για την οικονομική σας κατάσταση εάν δεν είστε οικονομικά ανεξάρτητοι από τον θύτη.
  2. Μπορεί να έχετε ακόμη πολύ έντονα συναισθήματα για τον σύντροφο σας ή νιώθετε ότι δεν μπορείτε να χαρακτηρίσετε αυτό που σας συνέβη. Αυτού του είδους τα συναισθήματα και οι σκέψεις είναι πλήρως φυσιολογικές και κατανοητές.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσετε, το ότι να βάλετε τέλος σε μια κακοποιητική σχέση δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσετε μόνοι σας. Εάν ζητήσετε βοήθεια από φίλους, οικογένεια ή απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές, αυτά μπορεί να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση σας από το κακοποιητικό περιβάλλον.

Μπορείς να καλέσεις την ανώνυμη γραμμή υποστήριξης του “Γίνε Άνθρωπος” στο 2152151011, ή να επικοινωνήσεις μαζί μας στα social media μας, αλλά και στο email μας info@gineanthropos.gr ή μέσω του live chat της ιστοσελίδας μας www.gineanthropos.gr

 

Πηγές:
Intimate Partner Sexual Violence | RAINN. (n.d.). https://www.rainn.org/articles/intimate-partner-sexual-violence

Prorata, P. (2022, May 5). Σύντομη Ανάλυση: Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Έρευνα ανίχνευσης στάσεων και αντιλήψεων απέναντι στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Prorata. https://prorata.gr/2021/01/26/sexoualiki-parenoxlisi-kai-kakopoiisi-ereyna-anixneusis-staseon-kai-antilipseon/