Scroll Top

Συναισθηματικές εκρήξεις | Τα εγκλήματα Πάθους

εγκληματα παθους

Γράφει η Κωνσταντίνα Πιπέρη, απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής 

Μια διακριτή κατηγορία εγκλημάτων αποτελούν τα εγκλήματα πάθους, τα οποία οφείλονται στην υπερβολική έκφραση συναισθημάτων και πάθους. Σε αυτή τη μορφή εγκληματικότητας, υπάρχει σύνδεση με έντονα συναισθήματα όπως η ερωτική απόρριψη, η ζήλια, ο έρωτας ή και άλλες έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Αυτά τα εγκλήματα ακόμα και αν διαφέρουν τόσο σε μορφή αλλά όσο και σε αιτία, αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία πηγή ανησυχίας τόσο για την κοινωνία όσο και για την αστυνομία.

Τα εγκλήματα αυτά, συχνά έχουν βαθιές συνέπειες στα άτομα που εμπλέκονται αλλά και στις οικογένειες τους. Αυτή η έντονη έκφραση συναισθημάτων όπως η ερωτική απόρριψη ή η ζήλεια, μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που έχουν βαθύτατες συνέπειες στην ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία του ατόμου και της οικογένειας του.

Σύμφωνα με την έρευνα του Thompson (2017), οι άνθρωποι που βιώνουν έντονα συναισθήματα και πάθη είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν βίαιη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στο άτομο και στους ανθρώπους που το περιβάλουν. Η ακραία συμπεριφορά συνήθως οδηγεί στην δημιουργία ενός αισθήματος απομόνωσης και έντονου πόνου στον ίδιο τον δράστη, ενώ ταυτοχρόνως επηρεάζονται και οι άνθρωποι από το περιβάλλον του.

Ποια είναι όμως μια από τις πιο συχνές συνέπειες των εγκλημάτων πάθους; Η απάντηση αυτού του ερωτήματος είναι η δημιουργία στρεβλών σχέσεων στην οικογένεια. Η έρευνα που πραγματοποίησε η Smith (2019), αναφέρει ότι η έλλειψη της επίλυσης συναισθημάτων και η αποτυχία στην διαχείριση των επιβλαβών συναισθημάτων μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ρήγματος στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καλή ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση όλων των μελών της οικογένειας.

Όταν γίνεται αναφορά σε εγκλήματα πάθους, σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς μετά από τη βίωση ερωτικής απόρριψης. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Johnson (2020) τονίζει πως υπάρχει σύνδεση- σχέση ανάμεσα στην ερωτική απόρριψη η οποία δεν έχει λυθεί και στην βίαιη συμπεριφορά, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση αναφορικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων.

Ωστόσο, πέρα από την ερωτική χροιά, η έρευνα της Rodriguez (2018) εξέτασε το ρόλο του ζήλου και της ανταγωνιστικότητας στα εγκλήματα πάθους μεταξύ ομότιμών ή ζευγαριών. Η πολυπλοκότητα που διακατέχει τα συναισθήματα και η έλλειψη της αποδοχής ή διαχείρισης τους μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις που έχουν σημαντικές συνέπειες στην κοινωνία.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τα εγκλήματα πάθους ποικίλουν και είναι περίπλοκοι. Η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί μια συνδυαστική προσπάθεια από την κοινωνία, την εκπαίδευση και τους ψυχολόγους. Η πρόληψη και η κατανόηση των συναισθημάτων αποτελούν σημαντικά βήματα προκειμένου να περιοριστούν αυτά τα εγκλήματα και να παρέχεται αποτελεσματική υποστήριξη στους ανθρώπους που ενδεχομένως να βρίσκονται σε αυτές τις καταστάσεις.

 

Πηγές :

Thompson, R. (2017). “Passion Crimes: Exploring the Emotional Context of Criminal Behavior.” _Journal of Criminology, 22_(4), 567-582

Rodriguez, E. (2018). ” The Role of Jealousy in Passion Crimes: A Comparative Study”_Journal of Interpersonal Violence, 20_(3), 345-362.

Smith, A. (2019). “Frequency and Impact of Passion Crimes: A Societal Perspective.” _Criminal Behavior Review, 35_(2), 211-228.

Johnson, S. (2020). “Unrequited Love and Acts of Violence: Understanding the Link.” _Journal of Social Psychology, 28_(1), 77-90.