Γράφει η Στέλλα Φουλούλη, απόφοιτη ψυχολογίας
Παρόλο που είναι σχετικά δύσκολο να συλλέξουμε ακριβείς στοιχεία όσον αφορά τη γνώμη του ανδρικού ελληνικού πληθυσμού για τη βία κατά των γυναικών, μελέτες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, με σκοπό την απόκτηση μιας καλύτερης γενικής εικόνας του κοινωνικού αυτού θέματος στη χώρα μας.
Αυτό που μπορούμε να γνωστοποιήσουμε είναι ότι οι απόψεις είναι πολυμορφικές και ποικίλλουν ανάλογα με τις προσωπικές εμπειρίες, την παιδεία, τις κοινωνικές συνθήκες και πολλούς άλλους παράγοντες. Υπάρχουν όμως κάποια γενικά στοιχεία που μπορεί να ληφθούν υπόψη:
Συνειδητοποίηση προβλήματος: Ορισμένοι άνδρες είναι ενήμεροι για το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και εργάζονται ενάντια σε αυτήν. Αυτοί οι άνδρες προωθούν την ισότητα των φύλων και εργάζονται για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ευαισθητοποίησης. Το ποσοστό αυτών των ανδρών έχει πιο έντονη παρουσία στις νέες γενιές, καθώς οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνθήκες τους έχουν διδάξει πως οι γυναίκες μπορούν να έχουν τον ίδιο ενεργό ρόλο στην κοινότητα όσο και οι άνδρες και πολλές φορές μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι πιο ικανοποιητικά με την κοινή δράση όλων των φύλων. Επίσης, η καθημερινή επίδραση των κοινωνικών δικτύων έχει ενισχύσει την εικόνα της ισότητας χωρίς την υποβάθμιση κανενός ατόμου με βάση το φύλο του.
Ανυποχώρητες στάσεις: Υπάρχουν όμως και άνδρες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν στερεότυπες αντιλήψεις και συμπεριφορές που μπορεί να συνδέονται με τη βία κατά των γυναικών. Η συντηρητική ανατροφή καθώς και οι κοινωνικές συνθήκες που επευφημούν το ρόλο των ανδρών αλλά ταυτόχρονα υποβιβάζουν τις γυναίκες δημιουργεί ένα περιβάλλον περιθωριοποίησης της γυναικείας έκφρασης.
Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Οι άνδρες που έχουν λάβει εκπαίδευση σχετικά με τα θέματα της ισότητας των φύλων και της βίας, είναι πιθανότερο να έχουν ευαισθητοποιηθεί σε αυτά τα ζητήματα.
Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, η πλειονότητα των ανδρών αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών και συμφωνεί με την ανάγκη για δράση και αλλαγή σε κοινωνικό επίπεδο.
Πηγές:
https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-at-a-glance-oct14_el.pdf
https://isotita.gr/wp-content/uploads/2023/11/4h-ethsia-ekthesi-gia-ti-Via-kata-twn-gynaikwn.pdf
Latest posts by Volunteer Team (see all)
- Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα | Πως να Απελευθερωθείτε από τις Αθέατες Επιρροές του - 17/01/2025
- Η Διαμαρτυρία της Φοιτήτριας από το Ιράν - 14/01/2025
- Κατανοώντας τις Σχέσεις Τραύματος - 09/01/2025