Scroll Top

Το φαινόμενο «gaslighting» ως μέσο χειραγώγησης

pexels-rdne-stock-project-6670149

Γράφει η Άννα Λένη, απόφοιτη Ψυχολογίας

Το «Gaslighting» ως κοινωνικό φαινόμενο, έχει έμφυλη διάσταση και σημαίνει την απόπειρα χειραγώγησης κάποιας/-ου με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης της/του. Πρόκειται για μια  μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η οποία κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για τα συναισθήματα και τη λογική του.

Ο όρος προέρχεται από τον τίτλο της ταινίας του 1944 Gaslight., στην οποία ένας σύζυγος χρησιμοποιεί τέχνασμα για να πείσει τη γυναίκα του ότι δεν είναι ψυχικά υγιής, ώστε να μπορεί να την χειραγωγήσει. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, «κάποτε ο όρος αναφερόταν σε χειραγώγηση τόσο ακραία, ώστε να μπορεί να προκαλέσει ψυχικές ασθένειες ή να δικαιολογήσει τη δέσμευση του ατόμου που το υπέστη, σε ψυχιατρικό ίδρυμα».

Το gaslighting δεν παρατηρείται μόνο σε συντροφικές σχέσεις, αλλά και στα πλαίσια της βίας μέσα στην οικογένεια, αποτρέποντας το θύμα τις περισσότερες φορές να αναζητήσει βοήθεια. Σε έρευνα που συμμετείχαν 2.500 ενήλικες γυναίκες που βίωσαν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «σας έχει αποκαλέσει σύντροφος ή ο πρώην σύντροφός σας τρελή ή σας έχει κατηγορήσει ότι τρελαίνεστε;», το 85,7% των γυναικών απάντησε καταφατικά. Παρομοίως, σε άλλη ερώτηση, «πιστεύετε ότι ο σύντροφος ή ο πρώην σύντροφός σας έκανε επίτηδες κάποια πράγματα για να σας κάνει να νιώσετε ότι τρελαίνεστε;», το 73,8% απάντησε επίσης καταφατικά.

Ποια χαρακτηριστικά της σχέσης προδίδουν την ύπαρξη gashlighting:

  • Μας κάνουν να αμφιβάλουμε για τη σχέση μας με την πραγματικότητα
  • Λένε συνεχώς ψέματα
  • Προσβάλλουν και υποτιμούν την αυτοπεποίθησή σας
  • Σας κάνουν να πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι είναι εναντίον σας
  • Σας απομακρύνουν από την οικογένεια και τους φίλους σας

Πώς να καταπολεμήσετε το Gaslighting?

  • Πάρτε λίγο χώρο από την κατάσταση
  • Αποθηκεύστε τα αποδεικτικά στοιχεία
  • Θέστε όρια
  • Τερματίστε τη σχέση

Άτομα που χειραγωγούν τους άλλους μπορεί να έχουν διαταραχές ψυχικής υγείας. Χρησιμοποιούν αυτό το είδος συναισθηματικής κακοποίησης για να ασκήσουν εξουσία πάνω σε άλλους, για να χειραγωγήσουν, κυρίως φίλους, μέλη της οικογένειας ή ακόμα και συναδέλφους.

 

 

Πηγή:

www.kethi.gr