Scroll Top

Το Φαινόμενο Ghosting

pexels-thought-catalog-2228569

Γράφει η Αναστοπούλου Φιλίππα, Κλινική Ψυχολόγος

Όσοι έχουν βυθιστεί στον κόσμο των σύγχρονων σχέσεων κάθε μορφής, ήτοι φιλικές, ερωτικές ή εργασιακές, είναι πιθανό να έχουν συναντήσει τον όρο “ghosting”. Ο όρος αυτός αποτελεί μία πρακτική, που έχει διαδοθεί ευρέως στην ψηφιακή εποχή μας προκαλώντας ανησυχία και αγανάκτηση σε εκείνους που την βιώνουν. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε την ακριβή έννοια του ghosting, τις αιτίες του, τις επιπτώσεις που έχει στα άτομα που το βιώνουν, την επούλωση του ατόμου και τους τρόπους αντιμετώπισής του. 

Το ghosting είναι ένα φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει αυξανόμενη προσοχή και ανησυχία στην σύγχρονη κοινωνία. Αναφέρεται στην απρόσμενη διακοπή της επικοινωνίας από ένα άτομο προς ένα άλλο χωρίς καμία προειδοποίηση ή εξήγηση. Η απρόσμενη διακοπή της επικοινωνίας χωρίς ουδεμία ενημέρωση δύναται να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση και αγανάκτηση σε όσους βρίσκονται στην άλλη άκρη λήψης της επικοινωνίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επικοινωνία καταρρίπτεται χωρίς καμία ένδειξη για την αιτία που οδήγησε σε αυτή τη συμπεριφορά.  

Οι κύριες χαρακτηριστικές πτυχές του ghosting περιλαμβάνουν: 

Απουσία Εξήγησης: Το άτομο, που εφαρμόζει το ghosting, αποφεύγει την παροχή οποιασδήποτε εξήγησης για τη διακοπή της επικοινωνίας αφήνοντας το άλλο άτομο με αναπάντητα ερωτήματα και αβεβαιότητα. 

Μη Πρόβλεψη: Το ghosting, συνήθως, συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση κάνοντας την αναστάτωση του ατόμου που το βιώνει ακόμα μεγαλύτερη. 

Αποτυχημένες Συμφωνίες: Συχνά, το ghosting συμβαίνει, ακόμα, και σε περιπτώσεις, όπου υπήρχαν σαφείς συμφωνίες ή επίπεδα επικοινωνίας προηγουμένως. 

Ψυχολογική Αναταραχή: Η έλλειψη κλειστού κύκλου σε μια σχέση ή φιλία δύναται να προκαλέσει σημαντική ψυχολογική αναταραχή στο άτομο που το βιώνει, καθώς μπορεί να αναρωτιέται τι συνέβη για να προκαλέσει αυτήν την απότομη αλλαγή. 

 

Παρά του ότι οι αιτίες του ghosting μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση, οι επιπτώσεις του είναι κατά κύριο λόγο βαθιές και πολυδιάστατες. Η εν λόγω συμπεριφορά είναι απόλυτα ικανή να προκαλέσει σε κάποιον το αίσθημα απορίας, απόρριψης και ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί κατά κόρον η αυτοεκτίμηση και η ικανοποίηση του ατόμου. 

Για να αντιμετωπιστεί το προκείμενο φαινόμενο, κρίσιμο και ζωτικής σημασίας τρόπος επίλυσης του είναι η εποικοδομητική επικοινωνία. Αντί να αποφεύγουμε δυσάρεστες συζητήσεις, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε αυτές με ανοιχτό πνεύμα και ειλικρίνεια. Επίσης, η αυτοεκτίμηση και η ανάληψη δράσης για την ενίσχυση της ατομικής ευεξίας δύναται να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του ghosting και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της αυτοεξέλιξης. 

Το ghosting είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν δικαιολογείται μέσω της τεκμηρίωσης μίας απλής αιτίας, αλλά οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους. Οι αιτίες του ghosting είναι πλείστες και σίγουρα πολύπλοκες. 

Ειδικότερα: 

Φόβος Αντιμετώπισης: Κάποια άτομα επιλέγουν το ghosting, επειδή φοβούνται τη συνέχιση μιας δυσάρεστης συζήτησης ή αντιδράσεων από το άλλο άτομο. Αντί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, προτιμούν να αποφύγουν την επικοινωνία. 

Έλλειψη Ενδιαφέροντος: Σε ορισμένες περιπτώσεις το ghosting συμβαίνει, επειδή ένα ή και τα δύο άτομα έχουν απωλέσει το ενδιαφέρον τους για τη σχέση ή τη φιλία, αλλά δεν επιθυμούν να το ανακοινώσουν στο άλλο μέλος. 

Δυσκολίες Σχέσεων: Σε κάποιες περιπτώσεις το ghosting προκύπτει από δυσκολίες ή συγκρούσεις στη σχέση και ένα άτομο επιλέγει να τερματίσει την επικοινωνία χωρίς να δώσει εξηγήσεις. 

Προτεραιότητες Ζωής: Σε έτερες περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν σε νέες καταστάσεις ή να μεταβάλλουν τις προτεραιότητες στη ζωή τους και το ghosting αποτελεί έναν τρόπο απομάκρυνσης από προηγούμενες σχέσεις χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. 

 

Η επούλωση των τραυμάτων από την προκείμενη συμπεριφορά αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση, αλλά απόλυτα εφικτή. Οι παρακάτω τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου δύνανται να βοηθήσουν στην επούλωση της πληγής και στην ανάκαμψη από αυτήν την αναπάντεχη και απρόσμενη εμπειρία: 

Συγκεκριμένα: 

Αποδοχή της Πραγματικότητας: Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η αποδοχή της πραγματικότητας. Αναγνωρίστε ότι η σχέση ή η φιλία έχει τερματιστεί και αντιμετωπίστε την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. 

Εξερεύνηση των Συναισθημάτων: Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο για να επεξεργαστεί τα συναισθήματα. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε αυτά, όπως το συναίσθημα της θλίψης, της απογοήτευσης ή της αγανάκτησης, που νιώθετε. Αναζητήστε υγιείς τρόπους να εκφράσετε τα συναισθήματά σας είτε μέσω συζητήσεων με αγαπημένα πρόσωπα είτε μέσω δραστηριοτήτων, όπως η τέχνη ή η γραφή. 

Επανασύνδεση με τον Εαυτό σας: Επικεντρωθείτε στο να ανακαλύψετε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα, τα οποία σας προκαλούν χαρά και ευεξία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την άσκηση, την εξερεύνηση νέων χόμπι, τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες ή την ενασχόληση με τους επαγγελματικές ή προσωπικούς σας στόχους. Η επικέντρωση στον εαυτό σας και στην αυτοανάπτυξη θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποκατάσταση των τραυμάτων. 

Ανοιχτή Επικοινωνία στο Μέλλον: Μετά από το ghosting, μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευθείτε ξανά τον εαυτό σας σε σχέσεις ή φιλίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αποκόψετε ουδεμία επικοινωνία στο μέλλον και να είστε ειλικρινείς με τους άλλους. Προσπαθήστε να επιλέξετε σχέσεις, που βασίζονται στην ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό και να επιδιώξετε την ευκρίνεια και την ανοχή στην επικοινωνία σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ξεπεράσετε το ghosting και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας στις σχέσεις. 

Το ghosting, εν κατακλείδι, αποτελεί ως έννοια την απρόσμενη διακοπή της επικοινωνίας από ένα άτομο προς ένα άλλο χωρίς ουδεμία επεξήγηση. Οι αιτίες του είναι ποικίλες, όπως ο φόβος αντιμετώπισης, η έλλειψη ενδιαφέροντος, οι δυσκολίες στη σχέση ή οι προτεραιότητες της ζωής εκάστου ατόμου. Οι επιπτώσεις του είναι βαθιές και δύνανται να περιλαμβάνουν το αίσθημα απορίας, της απόρριψης και της ανασφάλειας. 

Για να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει πρώτα να αποδεχτεί το θύμα την πραγματικότητα και να εξερευνήσει τα συναισθήματα του. Επιπρόσθετα, η επανασύνδεση με τον εαυτό μας μέσω ενδιαφερουσών δραστηριοτήτων και η ανοιχτή επικοινωνία στο μέλλον είναι ουσιώδεις προτάσεις επίλυσης της κατάστασης. Η αντιμετώπιση του είναι μια διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, αλλά δύναται να οδηγήσει στην ανάκαμψη και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης σε μελλοντικές σχέσεις. 

 

Πηγές :

https://doi.org/10.7591/cornell/9781501761430.003.0004  

https://doi.org/10.32734/psikologia.v16i2.7312