Συγκλονιστικές τοποθετήσεις από τους γονείς θυμάτων γυναικοκτονιών στο συνέδριο του “Γίνε Άνθρωπος”
Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το 7ο Συνέδριο του Οργανισμού «Γίνε Άνθρωπος», με τίτλο «Δεν ήταν η σιωπή της, ήταν η δική τους», αφιερωμένο στη μνήμη της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο τον Μάρτιο του 2024 έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.
Στην καρδιά της ημερίδας, ξεχώρισε το πάνελ «Φωνές που δεν σιωπούν: Οι οικογένειες των θυμάτων», κατά το οποίο οι γονείς αδικοχαμένων κοριτσιών, όλοι επίτιμα μέλη του «Γίνε Άνθρωπος», ένωσαν τις φωνές τους, όχι μόνο για να τιμήσουν τα παιδιά τους, αλλά για να προστατεύσουν τα επόμενα.
Η Δέσποινα Καλλέα, μητέρα της Κυριακής Γρίβα, συγκλόνισε την αίθουσα με τη φράση:
«Μπορεί να φοράμε σήμερα άσπρο, αλλά το χρώμα της καρδιάς μας είναι το μαύρο», φανερώνοντας το βαρύ πένθος αλλά και την αξιοπρέπεια ενός αγώνα που συνεχίζεται με όπλο τη μνήμη.
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή, μίλησε για τις μικρές καθημερινές στιγμές που πλέον έχουν αποκτήσει άλλο βάρος: «Θυμάμαι μικρά καθημερινά πράγματα, τα οποία σήμερα βιώνετε εσείς καθημερινά και μπορεί να μη δίνετε σημασία, αλλά τώρα που τα φέρνω ξανά στη μνήμη μου, μου φαίνονται τεράστια». Κλείνοντας, με τρυφερότητα που ράγισε καρδιές, πρόσθεσε: «Ξέρω ότι οι κόρες μας βρίσκονται μαζί στον παράδεισο και χτενίζει η μία τα μαλλιά της άλλης», ενώ απευθυνόμενη στη νέα γενιά είπε:«Συγγνώμη που σας σπείραμε φόβο αντί για ελευθερία».
Δίπλα της, με εξίσου δυναμικές τοποθετήσεις, στάθηκαν άλλες μητέρες και γονείς:
Η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, μίλησε με λόγο καθαρό και θαρραλέο για την κοινωνική συνενοχή και την πατριαρχία: «Βλέπουμε στα σπίτια μας δίπλα να γίνεται κάτι και αδιαφορούμε… Εμείς οι γυναίκες κρατάμε αυτή την πατριαρχία. Στο τέλος, δεν είναι η Γαρυφαλλιά το θύμα. Είμαστε όλες εμείς που συνεχίζουμε να σωπαίνουμε. Όποιος μιλάει, δίνει δύναμη και στους άλλους να μιλήσουν. Κι αυτό είναι το μόνο που μας σώζει».
Η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη, με συγκρατημένη αλλά βαθιά οργή, περιέγραψε τη στάση της οικογένειας του δολοφόνου στη δικαστική αίθουσα, λέγοντας πως η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός πρέπει να διατηρούνται, ακόμη κι όταν όλα έχουν χαθεί.
Ο Γιάννης Τοπαλούδης, πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη σε ερώτηση της Δρ. Κέλλυ Ιωάννου, ιδρύτριας του οργανισμού, σχετικά με το τι θα έλεγε σε έναν νέο άνδρα για τον σεβασμό απάντησε χαρακτηριστικά: «Η ενσυναίσθηση είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αν μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπούν και να σέβονται, θα έχουμε λιγότερο πόνο, λιγότερη βία, λιγότερες απώλειες».
Στο ίδιο πάνελ, δυναμικές και βαθιά συγκινητικές ήταν και οι παρεμβάσεις δύο ακόμη μητέρων – επίτιμων μελών του “Γίνε Άνθρωπος” – που μίλησαν με λόγια καρδιάς για την εμπειρία τους, αλλά και για τη σκληρή αλήθεια της θεσμικής απουσίας και της κοινωνικής αδράνειας.
Η Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας Σαββίδου, εξέφρασε την αγανάκτησή της για το θεσμικό κενό που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας:
«Ποιο είναι το δίκαιο που απονέμεται; Κανένα. Όλα είναι τυπικά. Ακούμε τη λέξη “ισόβια” που είναι εξοργιστική. Μεγάλη επιείκεια απέναντι σε αυτούς που δολοφονούν, και μόνο με αυτούς ασχολείται το σύστημα και ο νόμος. Τις οικογένειες των θυμάτων δεν τις προβλέπει ο νόμος πουθενά. Δεν υπάρχει τίποτα για μας — ούτε για τις οικογένειες, ούτε συμπαράσταση, οικονομική, ηθική, ψυχολογική. Εμείς είμαστε άφαντοι από τους νόμους».
Η Κατερίνα Κώτη, μητέρα της Δώρας (Ντόρας) Ζαχαριά, μίλησε με έντονη συναισθηματική φόρτιση για την κοινωνική παθογένεια και την έλλειψη παιδείας που τροφοδοτούν την έμφυλη βία: «Αν κάποιος θέλει να φύγει από μία σχέση, πρέπει να φύγει. Δεν μπορεί ο άλλος να τον κρατήσει. Δεν είναι Θεός για να πάρει τη ζωή από κάποιον άλλον. Υπάρχουν κάποιοι που ψάχνουν να βρουν ελαφρυντικά για τον δολοφόνο, και δεν το ανέχομαι. Πιστεύω ότι λείπει η παιδεία από την κοινωνία μας και κάτι πρέπει να κάνουμε — γιατί διαφορετικά, έτσι θα χάνονται τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας […]».
Η εξομολόγησή της κορυφώθηκε με ένα σπαρακτικό μήνυμα αγάπης προς τη Ντόρα, που θύμισε σε όλους πως πίσω από κάθε υπόθεση υπάρχει μια αληθινή ζωή και μια ανοιχτή αγκαλιά που δεν πρόλαβε να δοθεί: «Αν μπορούσα να μιλήσω στη Ντόρα […] θα της έλεγα: Πέτα ψηλά. Ζήσε σε αυτόν τον κόσμο που αξίζει να είσαι. Προστάτευε τα παιδιά και όλα τα αδικοχαμένα νιάτα που έρχονται. Παρηγόρησέ τα. Συνέχισε να είσαι το δυναμικό πλάσμα που ήσουν εδώ. Ταξίδεψε. Τραγούδησε. Και θα της έλεγα ότι θα προσπαθήσω να μείνω στα πόδια μου για να προσέχω τον μπαμπά της και τα αδέρφια της».
Εκτός από τις οικογένειες των θυμάτων, το συνέδριο πλαισιώθηκε από αξιόλογους επιστήμονες, επαγγελματίες και καλλιτέχνες που με τις τοποθετήσεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στον διάλογο. Ανάμεσά τους οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας Δρ. Αντώνης Ντακανάλης και Δρ. Γιώργος Λάγιος, η ποινικολόγος Δρ. Ανθούλα Ανάσογλου, η Head of Marketing, Hanson Robotics (Sophia the Robot) Ανδριανή Μανέττα, η δικηγόρος και αντιδήμαρχος Πειραιά Αθηνά Χαρβαλάκου, καθώς και οι καλλιτέχνες και κοινωνικά ενεργοί δημιουργοί Γεωργία Λαλέ, Μαρίνα Αρπλιά, Δήμητρα Ανδρέου, Βασίλης Νανούρης και Καλλιόπη Βίλλυ Κωτούλα.
Την παρουσία τους πλαισίωσαν μέλη και εθελοντές του οργανισμού “Γίνε Άνθρωπος” που μίλησαν με πάθος για τη σημασία της συλλογικής δράσης, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος κορυφώθηκε με τις βαθιά συγκινητικές ερμηνείες των Αντώνη Αγγελίδη και Ορέστη Ντάντου, που χάρισαν με τη μουσική τους μια αναγκαία ανάσα ψυχής και συνέδεσαν τη μνήμη με την ελπίδα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί: