Scroll Top

Επιτυχημένη ολοκλήρωση του 5ου Συνεδρίου “Γίνε Άνθρωπος” με τίτλο “Ξέρεις το όνομα της, όχι την ιστορία της”, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

IMG_2057

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός “Γίνε Άνθρωπος” σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ηλιούπολης, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 5ου Συνεδρίου του με θέμα “Ξέρεις το όνομά της, όχι την Ιστορία της!”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες, 24 Νοεμβρίου 2023, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εξετάστηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη βία κατά των γυναικών, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης στην κοινωνία μας. Το συνέδριο προσέλκυσε συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών, ενισχύοντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών για την κοινωνική αλλαγή, ιδίως για το πολύ σημαντικό ζήτημα του victim blaming, της επίρριψης δηλαδή ευθυνών στο θύμα.

Η Μάγδα Τσέγκου.

Υπό την ενθαρρυντική καθοδήγηση της δημοσιογράφου Μάγδας Τσέγκου, το συνέδριο του “Γίνε Άνθρωπος” αποτέλεσε ένα βαθύ και συναισθηματικό ταξίδι. Οι συμμετέχοντες, από την Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Εγκληματολογικής Ψυχολογίας και Ιδρύτρια του “Γίνε Άνθρωπος” Κέλλυ Ιωάννου, την Ειδική Παιδαγωγό/Φιλόλογο και σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού Μαρία Γαλανοπούλου, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργο Καλλιακμάνη, αλλά και την Ιδρύτρια της Focus-Bari & Resilience Expert Ξένια Κούρτογλου, ένωσαν τις φωνές τους για να αναδείξουν την ανάγκη για αλληλεγγύη και εξάλειψη της βίας. Μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση, απάντησαν στις ερωτήσεις και τις απόψεις του κοινού, οι οποίες δόθηκαν κατά την είσοδό τους στο χώρου συνεδρίου με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, για τους λόγους έξαρσης της βίας και τα αίτια παραμονής σε μια κακοποιητική σχέση, γιατί καταγγέλονται λίγα περιστατικά αναλογικά με τον πραγματικό τους αριθμό, αλλά και πως θα πρέπει να δρούμε ως παρατηρητές απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Οι ομιλητές του συνεδρίου: Κέλλυ Ιωάννου, Μαρία
Γαλανοπούλου, Γιώργος Καλλιακμάνης, Ξένια
Κούρτογλου
.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του ηθοποιού Γιώργου Καραμίχου, υποστηρικτή του “Γίνε Άνθρωπος”, όπου μέσα από ένα ενημερωτικό βίντεο, μετέφερε στο κοινό τις υπάρχουσες αντιλήψεις της κοινωνίας για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, αλλά και την άμεση ανάγκη για δράση.

Στο συνέδριο προβλήθηκε για πρώτη φορά η συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους του “Γίνε Άνθρωπος”, “Ξέρεις το όνομα της, όχι την ιστορία της”, με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Ντιάνα Φραγκιά, η οποία τονίζει τον πόνο και την ανασφάλεια του θύματος. 

Ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Αντώνης Αγγελίδης.

Η παρουσία των καλλιτεχνών Γιάννη ΖουγανέληΑντώνη Αγγελίδη, μέλος του Δ.Σ. του “Γίνε Άνθρωπος” και Κωνσταντίνο Τσιμούρη, σημείωσε την σπουδαιότητα της τέχνης ως μέσο ευαισθητοποίησης κατά της βίας.

Με την αμέριστη στήριξη της μητέρας της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, Προέδρου του Γίνε Άνθρωπος, Αλεξάνδρας Μάκου, και την συγκινητική συμμετοχή της ως κεντρική ομιλήτριας, το συνέδριο γίνεται έκκληση για δράση, αγάπη και ελπίδα για έναν κόσμο ελεύθερο από βία.

Η Αλεξάνδρα Μάκου με την εθελοντική ομάδα του
Γίνε Άνθρωπος
.

Τέλος, οι συγκλονιστικές καταθέσεις ψυχής μιας νεαρής γυναίκας που κατάφερε να ξεφύγει από την κακοποιητική σχέση της, καθήλωσαν το κοινό κάνοντας το να δακρύσει μαζί τους και να συναισθανθεί τον πόνο τους.

Επισημαίνουμε ότι σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2023, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Αυτή η ημέρα αποτελεί υπενθύμιση για όλους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας και ανισότητας.

Το “Γίνε Άνθρωπος” ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Ηλιούπολης, τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού γεγονότος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για έναν κόσμο όπου η ισότητα και ο σεβασμός κυριαρχούν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο εδώ: