Scroll Top

Αυτό που βιώνεις δεν είναι αγάπη αλλά κακοποίηση !

love

Γράφει: Άντρεα Χριστοδούλου

Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας είναι πάρα πολλά. Οι ερευνητές όμως αντιλήφθηκαν ότι η βία δεν υπάρχει αποκλειστικά στην οικογένεια αλλά και στις στενές ερωτικές σχέσεις των νέων ανθρώπων. Σήμερα μία από τις πιο συχνές μορφές βίας κυρίως κατά των γυναικών είναι η ενδοσυντροφική. Οι μορφές που μπορεί να πάρει αφορούν την σωματική, τη σεξουαλική, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση αλλά και χειριστικές συμπεριφορές από τον ερωτικό σύντροφο. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες βασικές προειδοποιητικές ενδείξεις για την ενδοσυντροφική βία και αν εντοπιστούν εγκαίρως ενδέχεται να την αναγνωρίσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια ή να την προσφέρουμε.

Όταν σκεφτόμαστε το όρο κακοποίηση το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η λεκτική και σωματική βία. Η σωματική βία περιλαμβάνει διακυμάνσεις ενός χαστουκιού έως και σοβαρή σωματική βλάβη. Η πρόθεση είναι η πρόκληση σωματικού πόνου και τραυματισμού. Η ψυχολογική και λεκτική βία ασκείται μέσω της παθολογικής ζήλειας, της συναισθηματικής πίεσης, των εκφοβισμών, τον υπερβολικό έλεγχο, της ταπείνωσης, τον λεκτικό εξευτελισμό, της τρομοκράτησης αλλά και της απομόνωσης. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μορφές κακοποίησης όπως η σεξουαλική, η οικονομική και η συναισθηματική. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι η κάθε μορφή εκμετάλλευσης ή εξαναγκασμού ενός ατόμου να σε συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη για τους σκοπούς της ικανοποίησης ενός άλλου.

Οικονομική κακοποίηση ορίζεται η αφαίρεση χρημάτων ή ο έλεγχος τους, ο εξαναγκασμός και η αφαίρεση του δικαιώματος να διαχειρίζεται η σύντροφός τα έσοδα και τα περιουσιακά στοιχεία.

Η πληγή παίρνει διάφορες μορφές και ο ψυχικός πόνος γίνεται μια μόνιμη συνθήκη. Οι τοξικές συμπεριφορές και οι άνθρωποι που ελέγχουν την ψυχική κατάσταση των άλλων γίνονται ένας βίαιος κύκλος τραυμάτων. Ένας κύκλος που δύσκολα τον αντιλαμβάνεσαι ακόμη και αν νιώθεις πως χάνεις τη ζωή σου, χάνεις τον εαυτό σου. Πως νιώθεις λοιπόν σε μία κακοποιητική σχέση;

  • Νιώθεις ότι είσαι η αδύναμη: Φοβάσαι. Φοβάσαι να εκφέρεις γνώμη, γιατί θα την υποβαθμίσει, θα σου δημιουργήσει αμφιβολίες και θα σε κάνει να νιώθεις σαν να έχεις χάσει τη δύναμη και το θάρρος σου. Αποφεύγεις ακόμα και το παραμικρό πράγμα που μπορεί να τον θυμώσει με αποτέλεσμα να χάνεται ο εαυτός σου, ρουφά την αυτοπεποίθηση σου και εσύ μπορεί να το θεωρείς φυσιολογικό αλλά δεν είναι.
  • Νιώθεις συνέχεια ενοχή: Σκέφτεσαι συνέχεια τι αντίκτυπο θα έχουν οι πράξεις και τα λόγια σου. Πιστεύεις ότι εσύ ευθύνεσαι για τη συμπεριφορά του συντρόφου σου και προσπαθείς να λειτουργείς όπως του αρέσει εκείνου.
  • Σου ασκείται συνεχώς κριτική: «Τί είναι αυτό που φοράς», «Πάχυνες» , «Έτσι θα βγεις έξω;» .Αυτή δεν είναι εποικοδομητική κριτική. Σε μια υγιή σχέση ο σύντροφος δεν υποτιμά, δεν σου μειώνει την αυτοεκτίμηση παρά μόνο σε στηρίζει. Νομίζεις ότι σε επικρίνει επειδή θέλει να σε βοηθήσει. Η βοήθεια όμως δεν πληγώνει.
  • Προτιμάς τη σιωπή: σταματάς να εκφράζεις τα αληθινά σου συναισθήματα γιατί δεν θες ακόμη ένα καυγά ή νιώθεις ότι τα συναισθήματα σου είναι αδιάφορα στον άλλο και έτσι απομονώνεσαι.
  • Δικαιολογείς την συμπεριφορά: Οι φίλοι και η οικογένεια σου σε παροτρύνουν να φύγεις από αυτή την σχέση όμως εσύ έχεις πάντα έτοιμη την δικαιολογία και τον υποστηρίζεις. Μειώνεις τα πρότυπα σου για να είσαι με αυτό το άτομο και νομίζεις ότι μπορείς να τον αλλάξεις. Είσαι σε θέση ακόμη και να συγκαλύψεις μια συμπεριφορά που σε ενόχλησε με ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα δώρο ή με ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι άλυτο.
  • Δεν υπάρχει χώρος για άλλους: Ο σύντροφος σου φτιάχνει ένα μικρόκοσμο στον οποίο επιτρέπεται να υπάρχει μόνο ο ίδιος.
  • Δεν ελέγχεις τα οικονομικά σου: Σε κάθε σχέση πρέπει να υπάρχουν όρια. Αν ο σύντροφος σου έχει λόγο στα έξοδα σου και ελέγχει κάθε σου εισόδημα και περιουσία, τότε τα όρια έχουν χαθεί.
  • Νιώθεις ότι είσαι σε κίνδυνο: Σας ασκείται πίεση και ο σύντροφος σου, σε απειλεί με σκοπό να μην τον εγκαταλείψετε. Άλλωστε αρνείται να επικοινωνήσει και αποφεύγει δύσκολές συζητήσεις. Κάθε συζήτηση καταλήγει σε περιφρόνηση και φωνές. Κάθε απειλή είναι σοβαρή και δεν πρέπει να την προσπερνάς.

Το θύμα ενός κακοποιητικού συντρόφου για πολλούς λόγους δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο σύντροφος μπορεί να συμπεριφέρεται με τόσο καταστροφικό και απάνθρωπο τρόπο. Η συγγνώμη που ζητάει και οι χειρονομίες αγάπης ανάμεσα στα επεισόδια κακοποίησης κάνουν το θύμα να εγκλωβίζεται και να του είναι δύσκολο να φύγει. Πολλές φορές κάνουν το θύμα να πιστέψει ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, ότι η αγάπη του είναι αληθινή και ότι είναι το μόνο άτομο που μπορεί να βοηθήσει τον κακοποιητή. Η μόνη αλήθεια όμως είναι ότι οι κίνδυνοι για το θύμα που μένει σε μια τέτοια σχέση είναι αληθινοί. Η βία περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο με μοναδικό σκοπό την διατήρηση της εξουσίας και του ελέγχου. Τις οδυνηρές εμπειρίες κακοποίησης ακολουθούν οι περίοδοι όπου ο θύτης είναι στοργικός και ήρεμος με αποτέλεσμα την αίσθηση ανεπάρκειας και ανικανότητας υποστήριξης του εαυτού του θύματος, δηλαδή σε μια κατάσταση «μαθημένης αβοηθησίας». Η κατάσταση αυτή δημιουργεί στα θύματα την εντύπωση ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν ποτέ την σχέση και ότι αν το κάνουν θα υπάρξουν τρομακτικές διαστάσεις. 

Μία στις τέσσερις σχέσεις ενέχει μια μορφή κακοποίησης. Αν αισθάνεσαι ότι ταυτίζεστε με τα σημάδια της κακοποιητικής συμπεριφοράς είναι σημαντικό να το πάρεις απόφαση ότι δεν μπορείς και δεν επιτρέπεται να ζεις σε μια τέτοια σχέση. Είναι δύσκολο να δεις καθαρά τα γεγονότα αλλά άσε τους ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για σένα να σου μιλήσουν και άκουσε τους. Μπορεί να βλέπουν κάτι που εσύ αδυνατείς. Απέκτησε εμπιστοσύνη απέναντι στον εαυτό σου και αυτή θα σε βοηθήσει να σε υπερασπιστείς, να απαλλαγείς από τοξικά μοτίβα και να ξεφύγεις από την κακοποιητική σχέση.

Πηγές: bovary.gr

psychologynow.gr

The following two tabs change content below.

Άντρεα Χριστοδούλου

Ονομάζομαι Άντρεα Χριστοδούλου και είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο CSI Institute πραγματοποιώ την πρακτική μου άσκηση όπου και μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στην εκστρατεία “Γίνε Άνθρωπος”, μία νέα εκστρατεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Πάντα πίστευα ότι η ομαδικότητα και η συνεργασία φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέσα από την εκστρατεία ο κόσμος θα ακούσει, θα ενημερωθεί και θα είναι έτοιμος να δράσει, ώστε να εξαλειφθεί κάθε μορφή αδικίας και βίας. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη αυτή την αλλαγή και εμείς πρέπει να δράσουμε άμεσα!