Γράφει η Φουλούλη Στέλλα. Ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Η υπόθεση της 72χρονης «Ζιζέλ Πελικό», «Gisèle Pelicot» δεν είναι απλώς ένα τρομακτικό περιστατικό βίας, αλλά και μια κραυγή για δικαιοσύνη και κοινωνική αλλαγή. Η φρικαλεότητα που υπέστη – βιασμοί με πάνω από 50 άνδρες με διαμεσολαβητή τον ίδιο της τον συζύγου – σοκάρει και εξοργίζει. Ωστόσο, η γενναιότητά της να καταθέσει δημόσια, παραιτούμενη από την ανωνυμία της, εμπνέει και ενδυναμώνει τη γυναικεία κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι η σιωπή δεν είναι η λύση.
Η μαντάμ «Πελικό» βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ακραίας βίαιης συμπεριφοράς που κρατούσε χρόνια, καθώς ο σύζυγος της «Ντομινίκ Πελικό», τη νάρκωνε και την «πουλούσε» σε δεκάδες άνδρες μέσα από μία ιστοσελίδα, δικής του κατασκευής, εν αγνοία του θύματος, αποθηκεύοντας οπτικοακουστικό υλικό που ικανοποιούσε τις διεστραμμένες του ορέξεις. Παρόλο που μικρά «σημάδια» έκαναν την εμφάνιση τους και παλαιότερα για την κάπως περίεργη στάση του, ποτέ δεν κίνησε υποψίες του κοινωνικού του περίγυρου. Με την αποκάλυψη της υπόθεσης, ήρθε στο φως η σκοτεινή πραγματικότητα της έμφυλης βίας, που συχνά καλύπτεται από το μανδύα του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η στάση της «Πελικό» να παλέψει για τη δικαιοσύνη δημόσια, έχει στείλει ένα δυνατό μήνυμα για το στίγμα της κακοποίησης. Η κοινωνία οφείλει να προστατεύσει τα θύματα και να καταδικάσει τις πράξεις των δραστών. Η ίδια η μαντάμ «Πελικό» γίνεται σύμβολο ηρωισμού, σύμβολο μιας κοινωνίας που μπορεί να αλλάξει μόνο αν οι γυναίκες υψώσουν το ανάστημα τους και σπάσουν το φαύλο κύκλο της σιωπής. Η ελπίδα για αλλαγή ενισχύεται, σε ένα κόσμο που όλο και περισσότερο μας δείχνει τη σκληρότητά του απέναντι στη γυναικεία φύση. Κανείς δεν είναι μόνος του στον αγώνα κατά της κακοποίησης.
Μέσω οργανώσεων υποστήριξης, ψυχολογικής υποστήριξης και της αυξανόμενης κοινωνικής ευαισθητοποίησης, οι γυναίκες αποκτούν τα «εργαλεία» για να εκφράσουν τη φωνή τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ξεπεράσουν τον φόβο, ενισχύοντας την κοινωνική τους θέση και προάγοντας την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Μάλιστα η ίδια η «Πελικό» έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου «Βοκλίζ» – στην «Αβινιόν» της Γαλλίας, είπε χαρακτηριστικά, «για μένα είναι η δίκη της δειλίας. Είναι καιρός να αλλάξει η φαλλοκρατική, πατριαρχική κοινωνία, που ευτελίζει τον βιασμό. Είναι καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον βιασμό».
Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για:
- Νομοθετική Προστασία: Αυστηρότερες ποινές για τους δράστες και ισχυρή νομική στήριξη των θυμάτων.
- Εκπαίδευση: Καλλιέργεια υγιών σχέσεων και προώθηση της συναίνεσης.
- Συλλογική Δράση: Υποστήριξη θυμάτων από την κοινωνία και εξάλειψη του στίγματος.
Η «Ζιζέλ Πελικό» μάς καλεί να μην αποστρέψουμε το βλέμμα. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ένα προσωπικό πρόβλημα αλλά μια συλλογική ευθύνη. Με ενότητα, εκπαίδευση και δράση, μπορούμε να διαμορφώσουμε έναν κόσμο όπου οι ιστορίες θάρρους όπως της «Ζιζέλ» δεν θα χρειάζονται πια. Η ιστορία της είναι μια τραγική υπενθύμιση του τι μπορεί να υποστεί μια γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί φάρο ελπίδας και αλλαγής. Η δύναμή της να μιλήσει και να διεκδικήσει δικαιοσύνη αναδεικνύει τη σημασία της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης. Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη γενναία γυναίκα, μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο όπου η βία και η κακοποίηση δεν θα έχουν θέση και κάθε γυναίκα θα αισθάνεται ασφαλής να ζήσει με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Η αλλαγή ξεκινά από όλους εμάς, με κάθε μικρή ή μεγάλη πράξη που ενισχύει τη φωνή των θυμάτων και προάγει την ισότητα.
Αν βρίσκεσαι σε μία κακοποιητική σχέση ή γνωρίζεις κάποιον που χρειάζεται βοήθεια, επικοινώνησε με τη γραμμή SOS 15900 ή με την εφαρμογή του INSAVIOR. Πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.gineanthropos.gr/insavior-app/
Πηγές:
https://www.vogue.de/artikel/gisele-pelicot-prozess-gewalt-frauen
Latest posts by Volunteer Team (see all)
- Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα | Πως να Απελευθερωθείτε από τις Αθέατες Επιρροές του - 17/01/2025
- Η Διαμαρτυρία της Φοιτήτριας από το Ιράν - 14/01/2025
- Κατανοώντας τις Σχέσεις Τραύματος - 09/01/2025