Scroll Top

Η κακοποίηση μέσα στη σχέση

violence

Γράφει η Άννα Λένη, απόφοιτη Ψυχολογίας

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία συνεχώς αυξάνονται. Γινόμαστε ολοένα και πιο συχνά μάρτυρες τραγικών ιστοριών με πρωταγωνίστριες γυναίκες που καταλήγουν οι ίδιες θύματα κακοποίησης στα χέρια των συντρόφων τους. Ιδιαίτερα μετά την λήξη της καραντίνας, οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν σημαντικά για όσο διάστημα το ζευγάρι έπρεπε να συμβιώσει για μικρά διαστήματα μέσα στο σπίτι. Η βία που μπορεί να δέχεται μια γυναίκα από τον σύντροφό της συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που ξεκινούν από λεκτικές επιθέσεις και μπορεί να καταλήξουν και σε γυναικοκτονία.

Μορφές κακοποίησης:

Η Συντροφική Βία είναι πολυδιάστατη και δεν εντοπίζεται εύκολα καθώς τις περισσότερες φορές λαμβάνει χώρο πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οι μορφές που παίρνει, ανάλογα με τις κακοποιητικές συμπεριφορές του θύτη συνοψίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Σωματική κακοποίηση

Σε αυτή την μορφή βίας, συμπεριλαμβάνεται οποιουδήποτε είδους σωματικής βίας, από ένα δυνατό σπρώξιμο, μέχρι μπουνιά, κλοτσιά, χτύπημα, κάψιμο, κλπ. 

  1. Ψυχολογική κακοποίηση

Περιγράφει μια γκάμα κακοποιητικών συμπεριφορών όπως εκφοβισμό, μείωση/υποτίμηση της προσωπικότητας, προσβολές, κοροϊδίες και εμπαιγμούς, κοινωνικό έλεγχο και κοινωνική απομόνωση, ακραία κτητικότητα. Το θύμα μακροπρόθεσμα να εμφανίζει έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού, ψυχολογική κατάπτωση, ανηδονία (δυσκολία να νιώσει ευχαρίστηση) και ψυχολογικό αδιέξοδο: «κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει».

  1. Σεξουαλική κακοποίηση

 Αφορά συμπεριφορές όπως εξαναγκασμός σε συμμετοχή σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη, σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική εκμετάλλευση.

  1. Οικονομική κακοποίηση

 Συμπεριλαμβάνει την αποστέρηση βασικών φυσικών αγαθών, χρημάτων ή άλλων οικονομικών πόρων, η υφαρπαγή και εκμετάλλευση των εισοδημάτων του θύματος και η απαγόρευση ή παρεμπόδιση εργασίας του θύματος.

  1. Συναισθηματική κακοποίηση

Σε αυτό τον τύπο σχέσης το ένα μέλος μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο σε αυτό που επιθυμεί αφήνοντας να αιωρούνται διπλά μηνύματα που μπορούν να μπερδέψουν το άλλο μέλος για το τι τελικά θέλει. Συνήθως, οι σχέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από εξαρτητικό χαρακτήρα, όπου το ένα μέλος επιζητά την αποκλειστική προσοχή του άλλου, επικαλούμενο την αγάπη που τρέφει προς εκείνο.

Σημάδια συναισθηματικής βίας στην σχέση:

  • Διαρκής κριτική απέναντι στις επιλογές της γυναίκας (κριτική στην ένδυση, στα χαρακτηριστικά της εμφάνισης, στις αποφάσεις).
  • Υποτίμηση των επιτυχιών και των κατορθωμάτων της συντρόφου (υποβιβασμός της αξίας αυτών που καταφέρνει θεωρώντας τα δεδομένα ή άνευ σημασίας).
  • Αίσθημα ζήλειας (έλεγχος της συντρόφου στις εξόδους της, σκηνές ζηλοτυπίας στο βωμό της αγάπης).
  • Περιορισμός από τον κοινωνικό κύκλο (σταδιακή απομόνωση από φίλους/ φίλες και περιορισμός στο σπίτι ή σε δραστηριότητες που γίνονται από κοινού).
  • Οικονομικός έλεγχος και περιορισμός (οικονομική εξάρτηση και αναλυτική αναφορά στο που σπαταλά χρήματα).
  • Διπλά και αμφιταλαντευόμενα μηνύματα μέσα στη σχέση (από την μία υπάρχει έντονη φροντίδα και εξιδανίκευση και από την άλλη υποτίμηση και απόρριψη).
  • Συναισθηματική ανασφάλεια (όταν ο σύντροφος παρουσιάζει αστάθεια στα θέλω του δημιουργώντας έτσι ανασφάλεια και μη σταθερότητα στην εξέλιξη της σχέσης).
  • Αίσθημα αναξιότητας (διαρκή ερωτηματικά αν είμαστε αρκετά καλοί μέσα στη σχέση ή αν θα έπρεπε να λειτουργήσουμε διαφορετικά για να έρθουν άλλα αποτελέσματα).
  • Παθητική-επιθετική συμπεριφορά (σιωπή, μισόλογα, υπονοούμενα και στάση που δείχνει θυμό, χωρίς αυτό να διατυπώνεται ξεκάθαρα).

Τα αίτια που “κρατούν” τις γυναίκες σε βίαιες σχέσεις και αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια τους να “αποδράσουν” είναι πολλά και περίπλοκα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

  • ο φόβος αντιποίνων
  • η έλλειψη εναλλακτικής οικονομικής διεξόδου
  • η έλλειψη υποστήριξης από την υπόλοιπη οικογένεια και τους φίλους
  • το στίγμα
  • ο φόβος πιθανής απώλειας της επιμέλειας των παιδιών
  • η αγάπη προς τον σύντροφο και η ελπίδα ότι αυτός θα αλλάξει

Καμία μορφή κακοποίησης στη σχέση δεν μπορεί να θεωρείται δικαιολογημένη!

Καμίας μορφής και κανενός είδους βία και κακοποίηση μέσα σε μία σχέση δύο ανθρώπων δεν είναι δικαιολογημένη ούτε πρέπει να προσπερνιέται ως κάτι που απλά έτυχε και δε θα ξανασυμβεί. Συνήθως, οι γυναίκες που υφίστανται τέτοιου είδους κακοποιητικές συμπεριφορές, προσπαθούν να τις δικαιολογήσουν και να καθησυχάσουν τον εαυτό τους, ώστε να μην χρειαστεί να δώσουν τέλος στην σχέση τους. Οι παντρεμένες γυναίκες που έχουν παιδία, λόγω της εμπλοκής παιδιών στη σχέση, χρησιμοποιούν μία επιπλέον δικαιολογία για να δώσουν ευκαιρία στο βίαιο σύντροφο.

Να θυμάσαι:

  • Δεν φταίς εσύ για την συμπεριφορά του άλλου.

Η κακοποιητική συμπεριφορά και η αδυναμία να ελέγξει τα συναισθήματα και τον θυμό του, είναι αποτέλεσμα της δικής του προσωπικότητας. Συχνά, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε μία αρνητική κατάσταση. Δεν είναι δική σου ευθύνη να αλλάξεις και να βελτιώσεις την συμπεριφορά του συντρόφου σου.

  • Πάντα μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι.

Μέσα από την συζήτηση με ένα άλλο άτομο, θα νιώσεις ότι δεν είσαι μόνη σε όλο αυτό και πως υπάρχει κάποιος που καταλαβαίνει πως νιώθεις και θα είναι δίπλα σου σε ο, τι χρειαστείς.

  • Απευθύνσου σε έναν Ειδικό.

Αν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις γύρω σου τα άτομα αυτά που θα σε κάνουν να νιώσεις άνετα να τους μιλήσεις ή δεν ξέρουν οι ίδιοι πώς να σε βοηθήσουν, απευθύνσου σε έναν Ειδικό (Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπευτή Ψυχίατρο), που θα είναι δίπλα σου και θα σε στηρίξει να βρεις την προσωπική σου ταυτότητα και να βγεις από το αδιέξοδο που μπορεί να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι.

Πηγή:  enimerosi-news.gr