Scroll Top

Υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση σε άτομα με αναπηρία ;

αμεα

Γράφει η Νάντια Μουμτζή, απόφοιτη Ψυχολογίας

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις που ήρθαν πρόσφατα  στη δημοσιότητα σχετικά με γνωστό Youtuber, οποίος φαίνεται να κακοποιεί άτομα με ειδικές ανάγκες σε βίντεο, εκμεταλλευόμενος τους για υπέρογκα κέρδη. Οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη του 42χρονου από το Κερατσίνι, κατηγορούμενο για κακοποίηση συνήθως τριών ατόμων με ειδικές ανάγκες, δύο αγόρια και μία κοπέλα, που είχαν τον ρόλο των πρωταγωνιστών στα βίντεο του.

Σε πρόσφατο video του μάλιστα, σχολίασε τα γεγονότα, αποκαλώντας τους followers του ως «Army» (στρατό) και παρουσιάζοντας την αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως επιτυχία. Η διαδικασία ήταν το κοινό να ζητάει συγκεκριμένα βασανιστήρια που θέλει, και με βάση αυτά, καθοριζόταν το χρηματικό αντίτιμο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δράση δεν περιορίζεται σε έναν Youtuber.  Άλλα μέλη της ομάδας του εμπλέκονται σε παρόμοια αμφιλεγόμενη δράση και στο TikTok.

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, επισημαίνει ότι ο Youtuber δημοσιεύει υλικό σε πλατφόρμα πορνογραφίας, απαιτώντας χρηματική αμοιβή από όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα αποτρόπαια βίντεο με πρωταγωνιστές άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αντίδραση των ατόμων με αναπηρία που έπεσαν θύματα (;) είναι αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι οι δύο νεαροί δηλώνουν ότι συμμετείχαν εκούσια, καθώς αμείβονται και οι ίδιοι. Μάλιστα αναφέρουν ότι προσμένουν την επιστροφή του «φίλου» τους από τη φυλακή. Ορισμένοι κάνουν λόγο για αδυναμία κατανόησης από τους ίδιους, του μεγέθους της βαρβαρότητας της κατάστασης, καθώς χρησιμοποιείται ακόμα και teaser πάνω τους, αλλά και πολλά άλλα.

Η σεξουαλική κακοποίηση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί ένα σκοτεινό κεφάλαιο της κοινωνίας, μια αδικία που συχνά παραμένει κρυφή. Τα τελευταία γεγονότα που αποκαλύπτουν τη σεξουαλική κακοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες από Youtuber,  φέρνουν το ζήτημα στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για δράση και ευαισθητοποίηση.

Η ευάλωτη θέση των ατόμων με ειδικές ανάγκες διευκολύνει την άσκηση εξουσίας από τους θύτες. Συχνά, αναπαρίστανται ως ανίκανοι να αντισταθούν ή να μιλήσουν για αυτά που συμβαίνουν εις βάρος τους, διευκολύνοντας τους δράστες να κακοποιούν χωρίς το φόβο για τιμωρία. Η κατάσταση αυτή υπονομεύει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, προκαλώντας σοβαρή βλάβη στην ψυχική και σωματική τους ευημερία.

Ο ρόλος των κοινωνικών μέσων ενισχύει αυτό το φαινόμενο, με θύτες/δημιουργούς περιεχομένου να εκμεταλλεύονται αδίστακτα την αδυναμία και την ευάλωτη θέση των συγκεκριμένων ατόμων. Η σεξουαλική  κακοποίηση που αποκαλύπτεται σε αυτά τα βίντεο αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και απαιτεί αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Η ανάγκη για ενίσχυση των προστατευτικών μέτρων είναι επιτακτική. Οι νόμοι πρέπει να ενισχυθούν ώστε να προστατεύουν τα άτομα με αναπηρία από κάθε μορφή κακοποίησης και οι παραβάτες πρέπει να αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις. Το κοινό πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για τη σοβαρότητα του ζητήματος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου τα άτομα αυτά  θα αισθάνονται ασφαλή. Κατ’ επέκταση η δημιουργία ενός υγιούς ψηφιακού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, καθώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες υφίστανται διάφορες μορφές στιγματισμού. Οι ρίζες όλων αυτών ξεκινάνε, όμως, από την κοινωνία!

Πηγές :

https://reporter.com.cy/article/2023/11/15/743188/pos-o-42khronos-estene-ta-live-me-te-sexoualike-kakopoiese-amea-sokaristikes-kataggelies/

Κερατσίνι: Ποιοι είναι οι YouTubers που «έσπαγαν» πλάκα