Scroll Top

Ηλικιακός ρατσισμός…ακόμα; | Το μήνυμα των Wendy’s

pexels-brett-sayles-4682186

Γράφει η Στέλλα Τζιβελέκη, απόφοιτη Ψυχολογίας

Θέμα είδησης τις τελευταίες μέρες έγινε ένα γνωστή αλυσίδα έτοιμου φαγητού που έβαλε γκρίζα μαλλιά στην διάσημη κοκκινομάλλα μασκότ τους. Τα περίφημα Wendy’s ανάρτησαν σε προσωπικό τους λογαριασμό πως στηρίζουν τα γκρίζα μαλλιά και ήθελαν να το δείξουν έμπρακτα. Ακόμη, η μεγαλοβιομηχανία Dove έβαλε σε εφαρμογή μία εκστρατεία ζητώντας από τους ακολούθους της να ανεβάζουν φωτογραφίες και να τις γκριζάρουν ενώ δώρισε 100.000 δολάρια σε μία οργάνωση που υπερασπίζεται χώρους εργασίας χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες με σύνθημα “Κάθε ηλικία είναι όμορφη”.

Η αφορμή όλου αυτού είναι πολύ γλυκιά και δυνατή. Ο Καναδάς σύσσωμος -εταιρίες και άνθρωποι- στάθηκαν δίπλα στην Lisa LaFlamme, μία βετεράνο δημοσιογράφο της χώρας που φαίνεται πως εκδιώχθηκε ξαφνικά από την χρόνια εργασία της επειδή άφησε απλά τα μαλλιά της να γκριζάρουν.

Η Lisa LaFlamme εργαζόταν στην Bell Media ως δημοσιογράφος ειδήσεων, επικεφαλής και αρχισυντάκτρια στην CTV National News για περισσότερο από 30 χρόνια και τα 11 τελευταία ως παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, το 2014 κέρδισε το Βραβείο Οθόνης του Καναδά για την καλύτερη εκπομπή ειδήσεων και ως η καλύτερη παρουσιάστρια ειδήσεων.

Η LaFlamme είχε εργαστεί εθελοντικά στους Δημοσιογράφους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (JHR) και έχει ταξιδέψει με την οργάνωση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να καθοδηγήσει και να εκπαιδεύσει νέους δημοσιογράφους. Ακόμη, έδρασε εθελοντικά με την οργάνωση Καναδές Γυναίκες για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, όπου εργάσθηκε για να προωθήσει την εκπαίδευση και τις εκπαιδευτικές προοπτικές και επιλογές στις Αφγανές γυναίκες και στις οικογένειές τους.

Η απότομη απομάκρυνση της από το κανάλι που εργαζόταν με ζήλο της ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η LaFlamme έκανε ένα δίλεπτο βίντεο στο Twitter όπου ανακοινώνει ότι απομακρύνθηκε από τη θέση της παρουσιάστριας του CTV National News, μιας από τις πιο δημοφιλείς βραδινές εκπομπές της χώρας. Στο κλιπ, το οποίο από τότε έχει προβληθεί περισσότερες από 4 εκατομμύρια φορές, η LaFlamme δήλωσε ότι “αιφνιδιάστηκε” από την απόφαση να τερματίσει το συμβόλαιό της. “ ‘Ηταν συντριπτικό να αποχωρώ από το CTV με τρόπο που δεν ήταν επιλογή μου” δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ακόμη “Στα 58 μου, νόμιζα ότι θα είχα πολύ περισσότερο χρόνο για να αφηγηθώ κι άλλες από τις ιστορίες που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας”.

Η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση, το σοκ ήταν μεγάλο και εξαπλώθηκε σύντονα σε όλη την καναδική δημοσιογραφία και κοινωνία. Ακόμη, και πολιτικές προσωπικότητες δήλωσαν συμπαράσταση στην LaFlamme, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Catherine McKenna χαρακτήρισε τη μεταχείριση της βετεράνου δημοσιογράφου “φοβερά άθλια”.

Σε μία άλλη σκοπιά η μητρική εταιρεία του CTV, Bell Media, δήλωσε ότι η απομάκρυνση της LaFlamme από παρουσιάστρια ήταν μια απάντηση στις “μεταβαλλόμενες συνήθειες των τηλεθεατών”. Ωστόσο, δεν έκαναν καμία δήλωση, ούτε απάντησαν στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την κατηγορία ότι το χρώμα των μαλλιών της LaFlamme έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνσή της. Όμως, σε μια τεταμένη συνεδρίαση της εταιρείας, το διοικητικό προσωπικό και τα στελέχη αρνήθηκαν ότι η απόλυση της την ηλικία ή το φύλο της. Ακόμη, το κανάλι ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων “πολύ σοβαρά” και ότι θα πάρει μέτρα για να ξεκινήσει ανεξάρτητη εσωτερική επανεξέταση του χώρου εργασίας. Δήλωσε επίσης ότι το κανάλι “λυπάται” για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την αποχώρηση της LaFlamme, καθώς “μπορεί να άφησε στους τηλεθεατές τη λανθασμένη εντύπωση” ότι η μακρόχρονη καριέρα της δεν εκτιμήθηκε όπως θα έπρεπε.

“Η αναταραχή για την απόλυση της LaFlamme ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες – ακόμη και εκείνες που βρίσκονται στην κορυφή του τομέα τους”, δήλωσε η Amanda Watson, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser.

Η περίπτωση της LaFlamme έγκειται στην περίπτωση διάκρισης λόγω ηλικίας και μας παραπέμπει στον ηλικιακό ρατσισμό. Ηλικιακός ρατσισμός είναι η κατηγοριοποίηση και ο διαχωρισμός των ανθρώπων με βάση μόνο την ηλικία και δυστυχώς στις ημέρες -ακόμη- είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ειδικά στην χώρα μας  αλλά και στο εξωτερικό πολύς κόσμος χάνει την δουλειά του, δεν έχει πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, τυγχάνει άλλης κακότροπης μεταχείρησης, δεν έχει τα ίδια δικαιώματα στον έρωτα και στις νέες γνωριμίες, τους αποτρέπουν από το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ ειδικά για το εργασιακό κομμάτι δεν προβλέπεται τίποτα από την κοινωνία που θα μπορούσε να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών της.

Οι προκαταλήψεις που βασίζονται στην ηλικία στοχεύουν δυνητικά σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στις στάσεις απέναντι σε ανθρώπους ηλικιωμένους ως οι αποδέκτες τέτοιων προκαταλήψεων. Μία πληθώρα πολύ σημαντικών ερευνών κατέδειξε πως ο ρατσισμός προς τους ηλικιωμένους ενήλικες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε όλες τις χώρες και το εύρος αυτού του προβλήματος αναμένεται να αυξηθεί με τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπρόσθετα,έχει διαπιστωθεί πως η αρνητική στάση απέναντι στο γήρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ευημερία .Η οικειοποίηση και υιοθέτηση αρνητικών στάσεων απέναντι στα άτομα της τρίτης ηλικίας συμβάλλει στον κίνδυνο θνησιμότητας, στην κακή λειτουργική υγεία και στην πιο αργή ανάρρωση από ασθένειες. Η διατήρηση αρνητικών αντιλήψεων για τη γήρανση προδιαθέτει επίσης κακή ψυχική υγεία.

Συνήθως, στον ηλικιακό ρατσισμό υπάρχουν και οι φυλετικές διακρίσεις και ο στόχος τις περισσότερες φορές είναι οι γυναίκες. Πολλές γυναίκες ηθοποιοί του Hollywood άρχισαν να αναφέρονται στο ζήτημα αυτό και στο πως η αντιμετώπιση των σκηνοθετών και των σεναριογράφων στην ηλικία των 40+ στάθηκε τροχοπέδη στην εύρεση νέων ρόλων. Σταδιακά, κι άλλες γυναίκες ένωσαν τις φωνές τους και πλέον γίνεται ανοιχτή συζήτηση γύρω από το κομμάτι αυτό. Ενώ, πια μπορεί να καταπολεμηθεί και ήδη υπάρχουν κάποιες οργανώσεις -όπως αυτή που προαναφέρθηκε στον Καναδά- για να υποστηρίξουν το εγχείρημα αυτό.

Είναι ανακουφιστικό που η αντίδραση του κόσμου φέρνει την αλλαγή και βάζει φωνή στις αδικίες, τα θύματα δεν φοβούνται να μιλήσουν και τους ανοίγεται μία μεγάλη αγκαλιά συμπαράστασης. Ας ελπίσουμε πως θα συνεχίσουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά των διακρίσεων.


Πηγές:

www.lifo.gr

www.theguardian.com

www.lifo.gr

www.businessinsider.com