Scroll Top

Είμαστε όλες μαμάδες τελικά;

pexels-pixabay-51953

Γράφει η Στέλλα Τζιβελέκη, απόφοιτη Ψυχολογίας

14 Μαΐου 2023, η Ημέρα της Μητέρας. Η ημέρα που οι μαμάδες παίρνουν την αναγνώριση που τους αξίζει, τουλάχιστον σε μία από τις 365 μέρες τον χρόνο, που την δικαιούνται.

Μαμάδες είναι πολλές, μαμάδες με έναν τρόπο είμαστε όλες.

Όσες γέννησαν το παιδί τους, όσες τεκνοθέτησαν, όσες παλεύουν καθημερινά με το τέρας της υπογονιμότητας, όσες είναι θετές μητέρες και αγαπούν το παιδί σαν να ήταν δικό τους, όσες έγιναν μαμάδες μέσω παρένθετης μητέρας, όσες έχουν ήδη ένα παιδί και πολεμούν για το δεύτερο, όσες τα κατάφεραν μετά από χρόνιες προσπάθειες, όσες περιμένουν το προωράκι τους να βγει από την ΜΕΝΝ, όσες είναι ζωομαμάδες και δίνουν σε αυτά όλη την αγάπη τους, όσες έχασαν βίαια το παιδί τους και όσες είναι μαμάδες του εαυτού τους.

Ναι λοιπόν, με ένα τρόπο όλες είμαστε μαμάδες και πάνω από όλα για εμάς. Η αυτοφροντίδα είναι κάτι που ξεχνάμε συχνά και παύουμε να την απολαμβάνουμε από την στιγμή που φεύγουμε από τις «φτερούγες» της δικής μας μαμάς.

Τι είναι όμως η αυτοφροντίδα και γιατί πρέπει να την εκτιμάμε;

 Οι μανούλες μας θα είναι πάντα αρωγοί στις ζωές μας, δίπλα μας ακοίμητοι φρουροί, αναντικατάστατες προσωπικότητες που χαράζουν μέσα μας. Η μαμά μας είναι ο πιο ισχυρός και αξεπέραστος δεσμός που έχουμε, γι’ αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει και τόσα ψυχικά τραύματα. Οι γυναίκες πολλές φορές γινόμαστε μεγαλώνοντας σαν τις μητέρες μας και τιμή μας και καμάρι μας μετά από κάποια χρόνια.

Ωστόσο, μπορεί σαν την μαμά να μην έχει αλλά και σαν την αγάπη για τον ίδιο μου τον εαυτό, πάλι δεν έχει. Η αυτοφροντίδα είναι ένας ιερός όρος που ήρθε για να μείνει. Αυτοφροντίδα ορίζεται κάθε ενέργεια που κάνει ένας άνθρωπος με σκοπό να διατηρήσει και να ενισχύσει την σωματική και ψυχική του υγεία.

Πως μπορώ να πετύχω την αυτοφροντίδα και τι μπορώ να κάνω για να την ενισχύσω;

  1. Αγάπησε τον εαυτό σου, όπως σου αξίζει. Αποδέξου πως είσαι άνθρωπος και θα έχεις ελαττώματα, όπως όλοι. Δεν μπορείς να είσαι τέλει@ και όλα αυτά είναι εντάξει. Χρειάζεται φυσικά μεγάλη ψυχική ανθεκτικότητα και δουλεία για να φτάσεις στο σημείο αυτό.
  2. Ζήτα βοήθεια από έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας. Η αποδοχή άνευ όρων του εαυτού μας είναι ένα απόλυτα δύσβατο μονοπάτι που δεν μπορεί να διαβεί κανείς μόνος του. Η συνειδητοποίηση, η αποδοχή και η αποφόρτιση που θα σου αποφέρει η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία ύψιστη μορφή αυτοφροντίδας.
  3. Να θυμάσαι πως είσαι μοναδικ@. Κανείς δεν μπορεί να είναι όπως εσύ γιατί είμαστε όλοι ξεχωριστοί και όμορφοι λόγω ακριβώς αυτού.
  4. Μην σε παραμελείς επειδή έχεις πολλή δουλειά ή πολλές υποχρεώσεις. Είσαι ένας άνθρωπος με ανάγκες και σου είναι απαραίτητο να περνάς καλά. Δεν χρειάζονται να γίνουν όλα στο καταπιεστικό τώρα, ούτε να υπερφορτώνεσαι με υποχρεώσεις για να αποδείξεις κάτι στην εργασία σου. Ο ψυχικός σου κάματος είναι πιο σημαντικός από την υλοποίηση ενός παραπάνω project.
  5. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Κάνε αυτό το μακρόσυρτο μπάνιο που ήθελες ή πήγαινε αυτήν την μεγάλη βόλτα στα μαγαζιά. Δεν είναι δεδομένο πως θα έχεις τον ίδιο χρόνο αύριο, οπότε ζήσε το στο σήμερα.
  6. Αγκάλιασε τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος άλλος εκεί για να το κάνει, είναι μία αγκαλιά από εσένα για εσένα.
  7. Θέσε όρια και μην επιτρέψεις να καταπατηθούν. Τα όρια μας είναι πολύ σημαντικά, δείχνουν μέχρι που φτάνει η ανοχή μας και πόσο αντέχει ο χαρακτήρας μας. Κάνε τα σαφή και σεβάσου τα εσύ, ώστε να τα σεβαστούν κι οι άλλοι.
  8. Πάρε αυτό που ήθελες, φάε αυτό που λιγουρευόσουν, πιες αυτό για το οποίο διψάς. Με λίγα λόγια, ικανοποίησε τις επιθυμίες σου, ακόμη κι αν είναι κοστοβόρες.
  9. Αποσυνδέσου και απομονώσου. Το να δημιουργήσεις μία ώρα ησυχίας για να κάνεις όσα σου αρέσουν, χωρίς να είσαι σε εγρήγορση και πάνω από το κινητό όλη την ώρα, είναι ιαματικό για τον νου και την ψυχή.

Είναι μεγάλη ευτυχία να γίνεται μία γυναίκα μαμά, καθώς συμβάλει στην δημιουργική ολοκλήρωση ενός νέου ανθρώπου. Όμως, μέχρι τότε είναι μεγάλη ευτυχία εξίσου, να ολοκληρώνουμε δημιουργικά τον δικό μας εαυτό και να τον φροντίζουμε ως σωστές μανούλες!

 

Πηγές:

https://www.healthweb.gr/perissotera/aytofrontida/aytofrontida-orismoi-kai-simasia-tis