Scroll Top

Συνθέτοντας το παζλ των υγιών σχέσεων

ελευθερία

Γράφει η Ιωάννα Ντίνη, Οικονομική αναλύτρια

Η ελευθερία είναι μια θεμελιώδης αξία που επεκτείνει τη σημασία της σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Στις ανθρώπινες σχέσεις, κάθε είδους, ο ρόλος της ελευθερίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η ελευθερία στις σχέσεις επιτρέπει στα άτομα να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται. Ο σεβασμός και η φροντίδα της προσωπικής ελευθερίας στη σχέση είναι ένας τρόπος να ενισχυθεί η αυτονομία και η αυτοεκτίμηση.

Η ελευθερία και η εμπιστοσύνη είναι βαθιά διασυνδεδεμένες έννοιες. Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται οι υγιείς σχέσεις, οι οποίες βασίζονται σε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Η ελευθερία να εκφράζονται σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες χωρίς φόβο κρίσης ή τιμωρίας προάγει ένα περιβάλλον όπου τα άτομα μπορούν να επικοινωνούν ανοιχτά. Αυτό το είδος επικοινωνίας βελτιώνει την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και την οικειότητα στη σχέση. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που δημιουργείτε από κοινού μέσω του αμοιβαίου σεβασμού, της διαφάνειας και της συνέπειας.

Πρόσθετα ενώ η ελευθερία είναι σημαντική, η ισορροπία και η αλληλεξάρτηση των μερών είναι επίσης αναγκαία. Οι υγιείς σχέσεις βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ ανεξαρτησίας και κοινής πορείας. Όταν τα άτομα διατηρούν την ατομική τους ταυτότητα ενώ μοιράζονται τη ζωή τους με έναν σύντροφο, έναν φίλο, δημιουργούν μια πιο ισορροπημένη σχέση. Συνεπώς, ενώ η ελευθερία και η ατομικότητα είναι ουσιώδεις, είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζετε τη σχέση μέσω της ποιότητας του χρόνου που περνάτε μαζί. Αυτό σημαίνει να αξιοποιείτε τον χρόνο που μοιράζεστε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που και οι δύο απολαμβάνετε.

Δεδομένου ότι στις σχέσεις, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, η παρουσία της ελευθερίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επίλυση αυτών των συγκρούσεων. Όταν τα άτομα έχουν την ελευθερία να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους, είναι πιο εύκολο να βρουν κοινό έδαφος και να επιλύσουν τα θέματα συνεργατικά. Η ελευθερία προάγει τον συμβιβασμό, την ενσυναίσθηση και την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.  Οι συγκρούσεις είναι ευκαιρία σε κάθε σχέση να ακούσετε ενεργά την απόψη του άλλου και να εκφράσετε τα δικά σας συναισθήματα χωρίς κατηγορίες ή κρίσεις. Η υγιής επίλυση των συγκρούσεων ενισχύει τη σύνδεση.

Η ανάγκη για ελευθερία των ανθρώπων και για σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους μέσω των σχέσεων που οικοδομούν είναι εμφανή. Είναι ουσιώδης η διακριτική ισορροπία μεταξύ της προσωπικής ελευθερίας και της συναισθηματικής σύνδεσης στον πολύπλοκο χορό των ανθρώπινων σχέσεων.  Η ατομικότητα αποτελεί βασικό παράγοντα σε κάθε υγιή σχέση. Κάθε άτομο μέσα σε οποιασδήποτε μορφής σχέση χρειάζεται να νιώθει και να είναι ελεύθερο να είναι ο εαυτός του. Αυτό σημαίνει να επιτρέπεται και να επικροτείται να ακολουθεί τα δικά του χόμπι, ασχολίες, επιδιώκοντας την προσωπική του ανάπτυξη, σε παράλληλη συμβίωση με το άλλο άτομο. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ενισχύει τις σχέσεις συγκροτώντας ισχυρά θεμέλια. Για να επιτευχθεί αυτή η διακριτική ισορροπία, η αποτελεσματική επικοινωνία είναι πρωταρχική. Είναι αναγκαίο να συζητάτε ανοιχτά τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα όριά σας στις σχέσεις σας. Όταν και τα δύο μέλη της σχέσης κατανοούν και σέβονται τα όρια του άλλου, επιτυγχάνεται ουσιαστική σύνδεση.

Συμπερασματικά, η ελευθερία στις ανθρώπινες σχέσεις δεν σχετίζεται με την επιμέρους κυριαρχία του ενός εις βάρος του συντρόφου, αλλά με το να δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου και οι δύο μπορούν να ανθίσουν ως άτομα, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν έναν ισχυρό, αλληλοσυνδεδεμένο δεσμό. Η αποδοχή και ο σεβασμός της ελευθερίας εντός των σχέσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, καλύτερη επικοινωνία και μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση, με τελικά αποτελεσματικότερες και ικανοποιητικότερες σχέσεις με άλλους.

Στον πολύπλοκο χορό των σχέσεων, η ελευθερία και η σύνδεση δεν είναι αντίφαση αλλά συμπληρωματικά στοιχεία που, όταν ισορροπούνται, δημιουργούν αρμονία. Οι υγιείς σχέσεις είναι σαν κήποι που απαιτούν φροντίδα, σεβασμό για την ατομικότητα και κατάλληλη προσοχή για να ανθίσουν. Το ταξίδι της δημιουργίας μιας υγιούς σχέσης είναι συνεχές. Απαιτεί προσπάθεια, επικοινωνία και προθυμία για προσαρμογή. Αγκαλιάστε την ομορφιά της μοναδικής σας σύνδεσης και χαρείτε την ελευθερία να είστε εσείς οι ίδιοι ενώ αναπτύσσεστε μαζί. Κάνοντας κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσετε μια σχέση που αντέχει στο χρόνο και φέρνει ανεκτίμητη χαρά στις ζωές σας.

Πηγές :

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/koinonia/koinoniki-psyxologia/8992-i-nea-epoxi-kai-i-anthropini-eleftheria.html

https://www.psychology.gr/psychologia-sxeseon/2768-anthropines-sxeseis-eftixia.htmlhttps://www.infinumgrowth.com/personal-freedom-relationships/