Scroll Top

Γυναικεία δυναμική | Κάτι παραπάνω από απλά όμορφη!

pexels-jill-wellington-40192

Γράφει η Στέλλα Φουλούλη, απόφοιτη Ψυχολογίας

Η παρουσία της γυναίκας στους ανδροκρατούμενους κλάδους συνοδεύεται από κριτικές και μεικτές αντιδράσεις. Στα μάτια ολόκληρης της γυναικείας κοινότητας αποτυπώνεται η περηφάνια για την επίτευξη νέων στόχων, το άνοιγμα σε καινούργιους ορίζοντες, που επιτρέπει στις γυναίκες να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, στα μάτια τρίτων υπάρχει αμφισβήτηση των ικανοτήτων τους και προσπαθούν να εναποθέσουν τις επιτυχίες τους σε εξωτερικούς παράγοντες, παρά στην ίδια προσωπική προσπάθεια και δεξιότητα. Με αφορμή κάποια πρόσφατα σχόλια που έκαναν το γύρω του διαδικτύου στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα για αθλήτριες στις ελληνικές ομάδες και το ρόλο τους, θεώρησα πως θα ήταν απαραίτητο να θίξουμε λίγο παραπάνω το ζήτημα της συμπερίληψης αλλά και της εικόνας που σχηματίζεται γύρω από τις γυναικείες προσωπικότητες.

Έχει δημιουργηθεί η αντίληψη ότι σαν προσωπικότητα δεν είσαι τίποτα το ιδιαίτερο αν δεν αποτελείς τίτλο που να συνοδεύει κάποιον άνδρα . Δυστυχώς, αναπαράγεται η ιδεολογία του ότι αν δεν είσαι κάποιου μητέρα, αδερφή ή σύζυγος, δεν έχεις αξία στην υπόσταση σου. Πόσο όμως εσφαλμένη είναι αυτή η πεποίθηση αν καθίσουμε να σκεφτούμε περισσότερο – « I can’t help but wonder», μιμούμενη την ιδιαίτερα μοντέρνα για την εποχή της Carrie Bradshaw -, τη συνδρομή των γυναικών στα διάφορα κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα, αλλά και τη συνδρομή των ανδρών που την οφείλουν κατά βάση σε εκείνες.

Η συναισθηματική φύση της γυναίκας είναι μία μόνο πλευρά που χαρακτηρίζει αυτή την περίπλοκη και εντυπωσιακή οντότητα, καταφέρνει να προσδώσει δυναμική και να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση. Ωστόσο, καταδικάζεται ως κάτι το ευάλωτο και αδύναμο, χωρίς να υπάρχει κατανόηση πως μέσα από τον πλήρη έλεγχο και αποδοχή των συναισθημάτων, αναπτύσσεται ο δυναμισμός στην πιο καθαρή μορφή του. Τα επιτεύγματα των γυναικών αποτελούν κομμάτι προσωπικών προσπαθειών, κόπων, ονείρων, αποφασιστικότητας αλλά και μια σειράς αλλαγών, που έχτισαν χαρακτήρες ατσάλινους και χωρίς ανασφάλειες μπροστά στην επιτυχία.

Στην προσπάθεια να εξυψωθούν οι γυναίκες, δεν υποβιβάζεται κανένα άτομο λόγω του φύλου ή της σωματικής του κατάρτισης. Στην προσπάθεια να εξυψωθούν οι γυναίκες και να απελευθερωθούν από τα κοσμητικά επίθετα, κρίνεται σημαντικό να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι οι γυναικείες προσωπικότητες δεν είναι αντικείμενα ικανοποίησης είτε σεξουαλικοποίησης, αλλά ανθρώπινες υπάρξεις με στόχους, φιλοδοξίες και νοημοσύνη. Τα επίθετα μπορούν να παραμείνουν στην άκρη και στο λεξικό , όπου και ανήκουν.

Μονόλογος της Jo March στο έργο «Μικρές Κυρίες», (κινηματογραφική διασκευή): Women, they have minds, and they have souls, as well as just hearts. And they have got ambition, and they have got talent, as well as just beauty.  I am so sick of people saying that love is just all a woman is fit for.