Scroll Top

Τι είναι οι αγαπητοί θύτες;

θυτες

Γράφει η Μιχαέλα Θεμιστοκλέους, απόφοιτη Ψυχολογίας   

Οι κακοποιητικοί άνθρωποι, συνήθως, ανακαλούνται στη μνήμη μας σαν έννοια ενός απροκάλυπτα κακόβουλου, κακομαθημένου, επιθετικού και εύκολα αναγνωρίσιμου ανθρώπου. Ωστόσο, υπάρχει ένα διαφορετικό είδος ανθρώπου που είναι πιο κρυφό και υπόγειο, το οποίο κρύβεται πίσω από το προσωπείο της ειλικρίνειας, της φιλικότητας και της συμπόνιας. Αυτοί είναι οι ονομαζόμενοι «αγαπητοί» ή αλλιώς «συμπαθητικοί θύτες».  

Πλείστες φορές εκ των περιπτώσεων κακοποίησης, οποιασδήποτε μορφής, θα έρθουμε αντιμέτωποι με αναφορές από κοντινούς ανθρώπους και γνωστούς των θυτών ότι αυτοί είναι καλοί άνθρωποι αμφισβητώντας έμμεσα τις κακοποιητικές πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνται. Λαμβάνοντας δε ως δεδομένα τα χαρακτηριστικά που συναντάμε σε κακοποιητικούς χαρακτήρες παρατηρείται και αποτελεί περίεργο γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών χαρακτηρίζονται “ευγενικοί, πνευματώδεις, γοητευτικοί και ευαίσθητοι”.  

Το καίριο ζήτημα είναι ότι η συμπεριφορά ενός θύτη με τους φίλους, τους συγγενείς ή ακόμη και με άγνωστους τρίτους, δεν συνάδει με το πως αυτοί χειρίζονται την/τον σύντροφο τους, τους συναδέλφους τους ή τους φίλους τους στην ιδιωτική τους ζωή. 

Τέτοιου είδους άνθρωποι, συχνά, επιδεικνύουν μια παράδοξη συμπεριφορά όντας καταχρηστικοί προς συγκεκριμένα άτομα, ενώ, παράλληλα, παρουσιάζουν ένα προσωπείο καλοσύνης και φιλικότητας στα υπόλοιπα άτομα του κοινωνικού τους περίγυρου. «Πίσω από κλειστές πόρτες» και μακριά από τον εξωτερικό έλεγχο, τα άτομα αυτά δύναται να ξεδιπλώσουν τις καταχρηστικές τους τάσεις, χωρίς τον φόβο της άσκησης κριτικής από τρίτους αποκαλύπτοντας μια έντονη αντίθεση με την «βιτρίνα καλοσύνης και ηρεμίας», η οποία εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο δημοσίως. Επιπρόσθετα, επιδεικνύουν μια ανησυχητική αμφισημία και δυαδικότητα στην συμπεριφορά τους διατηρώντας μια επιφανειακή εικόνα επαγγελματισμού και ευγένειας σε δημόσιους χώρους, ενώ υποκρύπτουν καταχρηστικές τάσεις προς τις στενές τους σχέσεις ή εν γένει προς τα άτομα που θεωρούν υποδεέστερα τους. 

Εν συνεχεία παρατηρείται ότι παριστάνουν τους ευγενικούς και αξιόπιστους ανθρώπους, γεγονός που καθιστά εξ αρχής δυσχερή τον εντοπισμό τους από τους οικείους τους ή τα θύματα τους και την ανακάλυψη των καταχρηστικών τους τάσεων. Άλλωστε, η ικανότητα τους να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση, είναι η κυρίαρχη απειλή, καθώς αυτοί προσδίδουν την εντύπωση ότι οι συμπεριφορές τους είναι αποδεκτές οδηγώντας τα θύματα να αμφισβητούν τα δικά τους συναισθήματα και εμπειρίες και να αμφιβάλλουν για τους εαυτούς τους. 

Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές, προσπαθώντας να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν, καλλιεργούν μια συμπαθητική εικόνα προς τους ξένους επιλέγοντας δε ορισμένοι θύτες να καταφύγουν ακόμη και σε διακριτή προσβλητική γλώσσα και συμπεριφορά δημόσια, χωρίς την αναστολή του ότι οι πράξεις τους γίνονται αντιληπτές.  

Αυτό το είδος ανθρώπων, λοιπόν, είναι οι λεγόμενοι αγαπητοί θύτες. Ονομάζονται έτσι, καθώς είναι τα άτομα που ενώ ασκούν βία, είτε ψυχολογική – λεκτική είτε σωματική σε έναν άνθρωπο, καταφέρνουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο ή και τα ίδια τους τα θύματα ότι εν τοις πράγμασι αυτό που ασκούν, δεν είναι βία. 

 

Πηγή:

www.medium.com