Scroll Top

Μαζική προσέλευση στο 3ο Συνέδριο του “Γίνε Άνθρωπος” με τίτλο “Αγαπώ δε σημαίνει ανήκω” που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο

Σχέδιο χωρίς τίτλο (1)

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου στη Ρόδο, την ιδιαίτερη πατρίδα της Ντόρας Ζαχαριά, διεξήχθη το τρίτο κατά σειρά Συνέδριο του “Γίνε Άνθρωπος” με τίτλο “Αγαπώ δε σημαίνει ανήκω” σε συνδιοργάνωση με το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ.  Α.Ε.  Μια ημερομηνία ορόσημο, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία της αδικοχαμένης Ντόρας.

Πλήθος πολιτών, συγγενών, οικείων προσώπων, ακόμη και νεαρών εφήβων έσπευσαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που κύριο στόχο είχε τη σαφή κατανόηση του όρου “συναίνεση”, την αναγνώριση των χειριστικών συμπεριφορών και την αφύπνιση των πολιτών, κυρίως των νέων, σε ζητήματα κακοποίησης και έμφυλης βίας.

Η εκδήλωση διεξήχθη  παρουσία του Βουλευτή Δωδεκανήσου και Α’ Κοσμήτορα της Βουλής των Ελλήνων κου Βασίλειου Υψηλάντη, της βουλευτού Δωδεκανήσου κας Μίκας Ιατρίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κας Χαρούλας Γιασιράνη, του Προέδρου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. και Δημάρχου Χάλκης κου Ευάγγελου Φραγκάκη, της Ευδοκίας Πάττα-Αποστολίδη Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου και πλήθους άλλων επίσημων εκπροσώπων των Αρχών και των φορέων του νησιού, που χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη τους στα θύματα βίας και μίλησαν για τις δράσεις που πραγματοποιούν για τη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ειδικότερα, ο κος Φραγκάκης αναφέρθηκε στη δράση της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, το οποίο αποτελεί μέλος του Δικτύου κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας Ρόδου,  που συμπληρώνει σχεδόν ένα χρόνο από την ίδρυση του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο γεγονός πως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος χαιρέτισε την προσπάθεια με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να βιώνεις τη βία από τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να ζεις μαζί του” και πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση, οδηγώντας όλους τους δράστες αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων στη δικαιοσύνη. Τέλος, τόνισε τη σημασία της πρόληψης στην καταπολέμηση του φαινομένου και την ίδρυση των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. που σύντομα θα αυξηθούν σε όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια επιστήμονες που στελεχώνουν τους τοπικούς φορείς ψυχοκοινωνικής μέριμνας του νησιού όπως η Εύη Μηνατσή εγκληματολόγος, η Δέσποινα Φακιδαράκη Ψυχολόγος, η Θεανώ Χρυσού Κοινωνική Λειτουργός από το  Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ρόδου, ο Μάνος Χατζημαλωνάς από το Φιλότιμο Ίδρυμα ψυχολόγος και Ιδρυτής του Ιδρύματος και ο Στεφανάκης Δημήτρης από το Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρόδου Ψυχολόγος δομής, πραγματοποίησαν εισήγησεις σχετικά με την έμφυλη βία, την τοξική αρρενωπότητα και παρέθεσαν στατιστικά στοιχεία του φαινομένου, καθώς μίλησαν και για τις δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης  που πραγματοποιούν . 

Στο δεύτερο σκέλος των ομιλιών, πραγματοποίησαν εισηγήσεις ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια κος Μανώλης Σφακιανάκης, που αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον αρνητικό αντίκτυπο της άμετρης χρήσης της τεχνολογίας και πως μέσω αυτής αναπαράγονται αρνητικά πρότυπα που μας οδηγούν σε βίαιες συμπεριφορές και εν τέλει σε ψυχικές ασθένειες, η κα Θάλεια Ταγάρα  Διευθύντρια Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων & Ημερίδων του “Γίνε Άνθρωπος” και του CSI Institute η οποία παρουσίασε τη δράση του “Γίνε Άνθρωπος”, η κα Ελένη Φουντωτού  Ψυχολόγος-Διευθύντρια Προσωπικού του “Γίνε Άνθρωπος” και του   CSI Institute,  που ανέλυσε διεξοδικά τα πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης, η κα Τζίνα Λαγκαδινού Εγκληματολόγος-Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Εξωστρέφειας του “Γίνε Άνθρωπος” και του CSI Institute, που αναφέρθηκε στην αμέτοχη στάση των πολιτών έναντι σε περιστατικά κακοποίησης και τις ολέθριες συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς. 

Με τη σειρα της η κα Κέλλυ Ιωάννου, Ιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Γίνε Άνθρωπος” και Υπ. Διδακτωρ Εγκληματολογίας, τόνισε το ρόλο που διαδραματίζει ο σεξισμός απέναντι στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε  η καλλιέργεια των σεξιστικών αντιλήψεων βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην καθημερινότητα μας και ανατροφοδοτείται τόσο από το ανδρικό φύλο, όσο και από το γυναικείο. Κορυφαία στιγμή της ομιλίας της γεμάτη από συναισθηματική φόρτιση ήταν όταν έθεσε στο κοινό τον προβληματισμό “Γιατί μια γυναίκα να γεννιέται σε μια φοβική κοινωνία; Γιατί πρέπει να  μεγαλώνουμε τα κορίτσια μας με φόβο;  Tα αγόρια μας σαν πασάδες; Kαι τα κορίτσια μας με ένα τεράστιο μη; Ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως “κανένας βιαστής δεν βίασε ποτέ λόγω της φούστας, αλλά επειδή είναι ένα κάθαρμα που του αρέσει να ασκεί εξουσία”.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί, στο τέλος του Συνεδρίου όπου οι μητέρες των αδικοχαμένων θυμάτων μας παρουσίασαν τις κόρες τους μέσα από τα δικά  τους μάτια, μας παρουσίασαν τα παιδιά τους που τους στέρησαν οι γυναικοκτόνοι και τα όνειρα τους γι αυτά, που έμειναν απραγματοποίητα, καθώς και για τα πολυεπίπεδα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν ύστερα από το χαμό τους. 

Τέλος, ο καλλιτεχνικός Bystander του “Γίνε Άνθρωπος”  Αντώνης Αγγελίδης μας παρουσίασε μέσα από την ευαίσθητη πλευρά της τέχνης και του πολιτισμού την αξία της συναίνεσης και του σεβασμού παρουσιάζοντας τα δύο τραγούδια του “Γαρύφαλλο στην άμμο” και “Πιο δυνατός”, που γράφτηκαν με αφορμή τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα μας. 

Το Συνέδριο συντόνισε η δημοσιογράφος-ρεπόρτερ της εκπομπήςΑλήθειες με τη Ζήνα”  κα Εύη Γιαρκιά, ενώ η κάλυψη live streaming του Συνεδρίου ήταν μια ευγενική χορηγία της εταιρείας Prootοs.

 

Παρακάτω θα βρείτε από το live streaming στη σελίδα μας στο Facebook:

https://www.facebook.com/gineanthropos/videos/546916060538554/